Kakibomen gerooid in Spanje

Een video laat zien hoe rampzalig dit jaar is geweest voor de Spaanse kaki. De vraag is extreem laag, de prijzen zijn belachelijk (€ 0,08 per 0,10/kg) en veel van het fruit wordt aan de bomen gelaten omdat het niet eens de moeite waard is om het te oogsten.

Een teler meldt dat “niemand op ons let. Telerorganisaties, die zijn ontstaan om telers te verdedigen, staan in feite ten dienste van de grote winkelketens en de politiek. Als we daar de invasie van buitenlandse producten (voornamelijk uit Zuid-Afrika) en de fytosanitaire beperkingen bij het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen bij de bestrijding van schadelijke organismen bij optellen, dan wordt de situatie nog erger.”

Bomen vol met fruit

In de loop der jaren, vanwege de grote belangstelling uit Rusland en Noord-Europa voor Spaanse kaki's, schoot het areaal dat bestemd is voor dit gewas omhoog naar de huidige 15 duizend hectare. Veel telers besloten om hun citrusboomgaarden om te vormen tot kaki boomgaarden.

Deze groei verzadigde de markt met een daaropvolgende daling van de verkoopprijzen. Uiteraard had dit gevolgen voor alle telers, want vooral tijdens deze campagne zagen zij hun prijzen de afgelopen weken dalen tot net onder de € 0,10/kg.

De oogst eindigde ongeveer een maand geleden, maar in de boomgaarden is het nog steeds mogelijk om machines de bomen te zien ontwortelen of de telers ze te zien omhakken. Eén ding is zeker: het aantal hectaren zal aanzienlijk afnemen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven