Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druivensector heeft als doel de komende vijf jaar 10 mln dozen druiven naar China te exporteren

Goede vooruitzichten voor druivenseizoen Zuid-Afrikaanse Westkaap

Nu het piekseizoen voor de Zuid-Afrikaanse druivensector aanbreekt, lopen de verschillen per teeltgebied nogal uiteen. 

Terwijl de gebieden in het noorden en Orange River (waar de pluk haar einde nadert) een oogst verwachten die rond de ondergrens van de raming ligt, ziet het ernaar uit dat de oogst in de Westkaap juist zeer goed uit zal pakken. 

De regio Olifants River, dat zwaar te lijden heeft gehad onder de recente droogte, heeft zich weten te herstellen. 

"Er zijn sterke aanwijzingen dat als de huidige, optimale oogstomstandigheden aanhouden deze regio de bovengrens van de oogstraming zal benaderen," zegt de South African Table Grape Industry (SATI) in haar meest recente nieuwsbrief. 

De organisatie merkt tevens op dat in de regio Berg River, waar de vroege rassen eerder werden geplukt, de maten en kwaliteit van de witte druiverassen uitmuntend zijn. Het lijkt erop dat ook de middellate rassen vroeger zullen zijn dit seizoen," laat SATI weten. 

In de regio Hex River houden de optimale weersomstandigheden aan, wat heeft bijgedragen aan een sterke start van het seizoen. 

Aanhoudende groei export Noord-Amerika
De groter dan gemiddelde maten bieden handelaren meer speelruimte en dat is te zien aan de bestemmingen van de Zuid-Afrikaanse druiven dit seizoen. Er gaan minder druiven naar Europa maar er gaan er meer naar Zuidoost-Azië en Noord-Amerika. 

De cijfers tot week 2 laten zien dat de EU nog altijd 50% van de Zuid-Afrikaanse druiven afneemt. De export bedroeg dit seizoen tot nu toe ruim 11,6 mln dozen, een daling van 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export naar Canada groeide daarentegen met 10% waarbij er in de eerste week van het nieuwe jaar meer dan een miljoen dozen van 4,5 kilo naar deze markt werden geëxporteerd.

De aantallen Zuid-Afrikaanse druiven die naar de Verenigde Staten worden verladen, zijn ook meer dan verdubbeld, zij het van een lage uitgangspositie. Vijf jaar geleden werden er gedurende het hele seizoen net iets meer dan 14.000 dozen naar de Verenigde Staten geëxporteerd. In de eerste week van dit jaar lag dit aantal al boven de 133.000 dozen. 

In maart campagne voor ontwikkeling Chinese markt 
China is een markt die van uitzonderlijk groot belang is voor Zuid-Afrikaanse druiven. Bij aanvang van het nieuwe jaar had Zuid-Afrika al bijna een miljoen dozen (4,5 kilo) naar deze markt geëxporteerd en dat houdt een forse stijging ten opzichte van vorig jaar in. 

SATI heeft in samenwerking met de Fresh Produce Exporters Forum een promotiecampagne aangekondigd voor Zuid-Afrikaanse druiven op de groothandelsmarkten in Guangzhou en Shanghai, aangevuld door een campagne bij de grote retailketens in maart. "Het doel is om de komende vijf jaar zo'n 10 mln dozen druiven op de Chinese markt af te zetten," aldus de organisatie. 

 

Het logo en het productlabel die ontwikkeld werden voor de Zuid-Afrikaanse promotiecampagne in China

Vorig jaar werden er 3.366.223 dozen (4,5 kilo) naar het Verre Oosten geëxporteerd en nog eens 2.876.629 dozen naar Zuidoost-Azië ten opzichte van ruim 30 mln dozen naar de EU en 14 mln dozen naar het Verenigd Koninkrijk gedurende het seizoen 2018-2019. 

De totale raming voor dit seizoen blijft op 59,6 tot 66,3 mln dozen van 4,5 kilo staan. 

 

Voor meer informatie:
Clayton Swart
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
Email: info@satgi.co.za
www.satgi.co.za

Publicatiedatum: