Gemiddelde Poolse appelprijs september-november steeg met 99% ten opzichte van vorig jaar

Het appelseizoen 2019-2020 verloopt totaal anders dan het voorgaande, toen Polen een recordoogst appelen (3,9 mln ton) binnenhaalde. Volgens de ramingen die het Poolse statistiekbureau in september publiceerde, daalde de appeloogst in het land met 25% naar ongeveer 3 mln ton, wat geresulteerd heeft in aanzienlijke prijsstijgingen. 

Wereldwijde context
De gemiddelde prijs van appelen nam in de periode september-november met 99% toe ten opzichte van vorig jaar. De prijzen zijn echter nog steeds lager dan in 2017-2018, toen de oogst 2,4 mln ton bedroeg. De markt wordt beïnvloed door een grote aanvoer van appelen en kleinere oogstdalingen in de rest van de EU. Op basis van gegevens van de USDA wordt de toename van de wereldwijde appelproductie dit seizoen op 6,7% geraamd naar 75,7 mln ton, wat vooral toegeschreven kan worden aan de productietoename van 24% in China (41 mln ton). 

Situatie in Europa
De lagere appeloogst in de EU raakte Polen het hardst. De eerste cijfers met betrekking tot de appelvoorraden van november wijzen op een stabiele situatie in West-Europa, maar met een aanzienlijke daling in Duitsland en zeer hoge voorraden in Frankrijk en Spanje. De gegevens hebben geen betrekking op Italië, waar de oogst met 3% daalde. 

Verwerking en internationale handel
De sterke prijsstijging had ook betrekking op appelen voor de verwerkende sector, die in de periode september - november met 142% groeiden naar €0,14 per kilo. Het vooruitzicht van een grotere beschikbaarheid van concentraat in China remde een verdere stijging van de prijzen af. Als gevolg van de lagere aanvoer van appelen in het seizoen 2019-2020 zal Polen waarschijnlijk minder appelen exporteren. De exportfluctuaties van de afgelopen jaren werden voornamelijk veroorzaakt door aanvoerfactoren maar ook de buitenlandse vraag naar Poolse appelen blijft zwak. Het afgelopen seizoen groeide de Poolse appelexport met 39% naar 992.000 ton, wat vrij laag is gezien de recordappeloogst. Als gevolg van de relatief kleine export ging in 2018-2019 een aanzienlijk groter deel van de oogst naar de verwerkende industrie, wat resulteerde in de productie van een recordvolume geconcentreerd appelsap (465.000 ton). Tegelijkertijd beleefde de export van appelsapconcentraat ook een exportrecord, met name onder invloed van de sterkere vraag uit de VS en een daling van de aanvoer uit China wegens de handelsoorlog. 

Wit-Rusland bleef met een aandeel van 20% in de totale export de grootste afnemer van Poolse appelen. Egypte kwam met 126.000 ton op de tweede plaats. 

 

Bron: Sadyogrody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven