Turkse AGF-export bereikt record in 2019

De Aegean Fresh Fruits and Vegetables Exporters' Association heeft haar exportgegevens over 2019 bekend gemaakt. Met een totale export van bijna €800 mln groeide de export van de vereniging met 7% ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2020 hoopt zij onder meer de export naar markten in het Verre Oosten verder uit te breiden. 

In november exporteerde de Aegean voor €96,2 mln aan producten en dat is een nieuw record in het 53-jarig bestaan van de vereniging. In dezelfde maand waren kastanjes, met een waarde van €17 mln, de voornaamste exportcategorie, gevolgd door gedroogde tomaten met €7,2 mln en augurken met €6,8 mln. 

Hayrettin Ucak, voorzitter van de Aegean Fresh Fruits and Vegetables Exporters' Association, evalueerde het exportseizoen 2019 en maakte de doelstellingen van de vereniging voor 2020 bekend.

Volgens Ucak waren kersen het meest geëxporteerde product in 2019. "We hebben projecten voor de teelt van bananen, dragonfruit, kiwi's en avocado's. In Dikili zal binnenkort een kassencomplex in gebruik worden genomen. We willen de teelt van deze fruitsoorten verder uitbreiden de komende maanden."

Ucak benadrukt dat kersen, druiven, kastanjes, mandarijnen, augurken, ingelegde paprika's, gedroogde tomaten en vruchtensapconcentraat tot de belangrijkste exportproducten uit de regio behoren. 

"We exporteerden voornamelijk naar Rusland, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië. We hebben onze kersen-, perziken-, citrus- en granaatappeltelers ontmoet en geluisterd naar hun problemen. Daarnaast heeft ons team bijna 700 aangesloten bedrijven bezocht en hiervan een rapport opgesteld," aldus Ucak. 

Ucak vertelt dat in 2019 zijn vereniging de kans heeft gekregen om haar producten in Duitsland, Japan, China en Hongkong te promoten. Dit jaar hopen we deze trend voort te kunnen zetten en landen te verkennen die mogelijk potentiële markten voor ons kunnen zijn. Naast China, één van de grootste potentiële markten, richten we ons ook op de deelname aan vakbeurzen in Zuid-Korea, Vietnam en India. Naast de markt in Azië hopen we dit jaar ook onze markten in Afrika verder uit te breiden."

 

Bron: SabahHaberturk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven