Vlaams gezin besteedt per jaar gemiddeld €453 aan groenten en fruit

In 2018 besteedden de inwoners van het Vlaamse Gewest gemiddeld 12,5% van het beschikbare huishoudbudget aan voedingswaren. Dat komt overeen met 2.036 euro aan voeding per jaar per inwoner. Dit aandeel lag in 2018 iets hoger dan de voorgaande jaren.

250 euro gaat naar groenten
Bijna een kwart van de uitgaven aan voeding wordt besteed aan aankopen van vlees. Gemiddeld spendeerde de Vlaming in 2018 459 euro per jaar aan vlees. De tweede grootste uitgavepost zijn brood en graanproducten, goed voor gemiddeld 371 euro per jaar. Dan volgen melk, kaas en eieren (252 euro) en groenten (250 euro). Aan fruit gaf de Vlaming in 2018 gemiddeld 203 euro uit.

Jongeren geven minder uit aan voeding dan 60-plussers
De jongste leeftijdsgroepen geven beduidend minder uit aan voeding dan de oudere groepen. Alleenstaanden en koppels zonder kinderen geven per persoon meer uit aan voeding dan huishoudens met kinderen. Gepensioneerden geven veel meer uit dan gemiddeld, werklozen minder dan gemiddeld.Hogere inkomens spenderen beduidend meer aan voeding dan gemiddeld
Het gemiddelde Vlaamse huishouden spendeerde in 2018 iets meer dan 4.600 euro per jaar aan voedingswaren. Hierbij is er sprake van een groot verschil tussen de inkomensklassen. De 25% laagste inkomens (laagste inkomenskwartiel) spendeerden 2.827 euro aan voedingswaren, de 25% hoogste inkomens 6.833 euro. Het voedingsbudget van de hoogste inkomens ligt daarmee 2,4 keer hoger dan dat van de laagste.

Voedingsuitgaven in Vlaams Gewest hoger dan in andere gewesten
Gemiddeld spendeerde de Belg in 2018 2.000 euro per jaar aan voedingswaren. Binnen België geven de inwoners van het Vlaamse Gewest het meest uit aan voedingswaren. Inwoners van het Waalse Gewest geven 82 euro minder uit aan voeding dan Vlamingen. De inwoners van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest spenderen 13 euro minder dan de Vlamingen.Bron: Statistiek Vlaanderen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven