"Voor bananen en tropisch fruit is een goede rijping van vitaal belang"

"Een goede rijping is essentieel voor verschillende AGF-producten zoals bananen en tropisch fruit", zegt Fran Sierra, directielid van Frío Vizcaya. Het Baskische bedrijf is toonaangevend op het gebied van ontwerp, uitvoering en onderhoud van industriële koelinstallaties en reikt op de Spaanse markt enkele innovatieve oplossingen aan voor het rijpen van exotisch fruit.

"We maken van alle op de markt voor handen zijnde technologieën gebruik en we passen ze aan elk type klant aan. Daarbij houden we steeds onze pijlers nauwlettend in het oog: energie-efficiëntie, technologie, robuustheid van de installatie en lage onderhoudskosten. We werken momenteel met koelmiddelen met een zeer laag broeikaseffect of uitstoot van natuurlijke gassen zoals NH3 (ammoniak) of CO2 (koolstofdioxide)”, vervolgt Fran.

Energiebesparing
“Ons team heeft de Super-Inverter technologie ontwikkeld, die we al meer dan 10 jaar implementeren in koelinstallaties met verrassende resultaten op het vlak van energiebesparing. We zijn er ook in geslaagd om de werking van de koelapparaten te stabiliseren, hun prestaties en levensduur te verbeteren en een hoog vochtgehalte te handhaven,” zegt Fran Sierra. "Onze klanten kunnen beamen dat onze oplossingen efficiënt zijn en in sommige gevallen hebben ze een energiebesparing van 70% gerealiseerd in vergelijking met conventionele apparaten", merkt Fran Sierra op.

Efficiënt partnerschap met Nederland
Het bedrijf is de officiële verdeler in Spanje van de technologie van VDH Products BV, een prestigieus Nederlands bedrijf met meer dan 40 jaar internationale ervaring in de productie en ontwikkeling van technologische producten voor het rijpen en controleren van tropisch fruit.

“We hebben technische specialisten opgeleid in het PROBA-systeem van VDH, waarvan de nieuwste versie, de PROBA 5, een volledige en flexibele controle biedt van alle parameters en waarden van het rijpings- en bewaarproces. In een veeleisende markt zoals de huidige is het belangrijk om aan deze vereisten tegemoet te komen”, legt de directeur van Frío Vizcaya uit.

"In 2019 hebben we een overeenkomst gesloten met Cooling Service Holland om hun innovatieve Top Tec-rijpingstechnologie te distribueren. Het Top Tec systeem kenmerkt zich door plaatsing van prefab units, die óp de rijpcel worden geplaatst." De directeur van Frío Vizcaya somt er de voordelen van op:

  • altijd en overal dezelfde temperatuur door het Reversed Air System
  • kleurgelijkheid van het te rijpen fruit (bananen, mango's, avocado’s, ...)
  • zeer gering vochtverlies tijdens de rijping, waardoor het shelflife van het fruit wordt verlengd
  • ontwerp dat onderhoud en reparatie vergemakkelijkt en de reinigingstijd van kamers en apparatuur verkort
  • energiezuiniger dan andere systemen door unieke software.

“Top Tec is al geïnstalleerd in tal van internationale rijpingsbedrijven. Een pluspunt is de prijs: het is een investering met een goede return als je rekening houdt met de bekomen energiebesparing,” zegt Fran Sierra.

Technologie in dienst van het climacterisch fruit
Het bedrijf werkt ook al jaren met Oxyion. “Met deze technologie controleren we het rijpen van climacterisch fruit (bananen, avocado's, mango's, enz.). Zo optimaliseren we het proces en besparen we tijd tijdens het rijpen van het fruit,” legt Fran Sierra uit.

“We zijn actief op de Spaanse markt en we hebben nieuwe projecten voor de boeg in Baskenland, Castilië-La Mancha en de Canarische eilanden. We groeien echter niet alleen dankzij nieuwe projecten en innovaties, maar ook met onze technische ondersteuning 365 dagen per jaar. Voor het onderhoud van de apparatuur die we installeren, hebben we overeenkomsten met lokale koelbedrijven die altijd onder toezicht blijven staan van Frío Vizcaya,” voegt Fran toe.

Frío Vizcaya werd 30 jaar geleden opgericht. Sinds het begin werkt het bedrijf voor de AGF-sector en sindsdien heeft het allerlei koelprojecten uitgevoerd voor het bewaren en invriezen van groenten en fruit.

De laatste jaren heeft het zich ook gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van rijpingskamers voor tropisch fruit (bananen, avocado's, mango's, enz.). Volgens Fran Sierra biedt de koeltechniek van de laatste 10 jaar niet alleen efficiënte maar ook milieuvriendelijke oplossingen. "Het streven naar energie-efficiëntie heeft ons geleid naar ambitieuze projecten en zelfs naar deelname aan energieconferenties", besluit Fran Sierra.


Voor meer informatie:
Francisco Javier Sierra
Frío Industrial Freire S.L / Frío Vizcaya
Vizcaya / Álava (Spanje)
fsierra@friovizcaya.com
www.friovizcaya.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven