Hoe de tomaat uit de Andes de wereld veroverde

De tomaat, de tweede belangrijkste groente ter wereld na de aardappel, is vanuit de Andes in Europa terechtgekomen. Hernán Cortés veroverde Tenochtitlan (Mexico) in 1521 en waarschijnlijk was het iemand van zijn gevolg die de gele tomaten die de Azteken aten naar Spanje bracht. Pas anderhalve eeuw later begon men de tomaat in de keuken te gebruiken.

Deze geschiedenis van de verovering van een plaatsje in de menu’s over de hele wereld begon vele tienduizenden jaren geleden aan de westkust van Zuid-Amerika, waar de hoge toppen van de Andes slechts door een paar kilometer worden gescheiden van de stranden van de Stille Oceaan.

Het begon allemaal met een kleine wilde vrucht (Solanum pimpinellifolium L.) met de omvang van een blauwe bes, die ongeveer 80.000 jaar geleden, in wat nu Ecuador is, de grootte van een snacktomaat bereikte. “Deze variëteit (S. lycoperiscum L. var. Cerasiforme) werd duizenden jaren geleden door de eerste bewoners van de regio gegeten en heeft de kenmerken van een tamme vrucht, met vergelijkbare zuren en suikers”, zo vertelt Ana Caicedo, hoofd van het onderzoek in het tijdschrift Molecular Biology and Evolution dat geschreven is door een team van de Universiteit van Massachusetts in Amherst (VS). 

Domesticatie
De aanwijzingen van de eerste pogingen van domesticatie van de vrucht die de basis vormt van de huidige tomaat (S. lycopersicum L. var. Lycopersicum), werden gevonden in Mexico. "Tijdens de migratie naar het noorden werden de tomaten, die de omvang van een snacktomaat hadden, kleiner.

Door de andere breedtegraad en een andere omgeving moesten ze mogelijk evolueren en andere eigenschappen verwerven om te kunnen overleven", zegt Caicedo. Uit deze kleine tomaten werden later door de indianenvolken variëteiten geselecteerd en de tomaten gecreëerd die uiteindelijk Europa zouden bereiken en de wereld zouden veroveren.

Historie nuttig voor veredeling
Het onderzoek van het team onder leiding van Caicedo vertelt niet alleen de geschiedenis van die zo belangrijke plant maar kan ook nuttig zijn voor de veredeling van de huidige tomatenrassen.

Een team waar Antonio Granell deel van uitmaakte, een onderzoeker aan het Valenciaans Instituut voor Moleculaire en Celbiologie van Planten, bracht reeds in 2017 het volledige genoom van 398 tomatensoorten in kaart, waaronder moderne, traditionele en wilde tomatensoorten, zoals de variëteiten die tienduizenden jaren geleden in Zuid-Amerika groeiden. Zo werd de genetische basis geïdentificeerd van 13 chemische verbindingen die de smaak bepalen van de voorouderlijke rassen en schaars zijn in de tomaten die we in de supermarkt vinden.

Na zo'n lange reis, van de oorsprong van de kleine vrucht in de buurt van de Stille Oceaan tot zijn wereldwijde succesverhaal, wil de wetenschap nu een bijdrage leveren zodat de tomaat een deel van zijn essentie kan recupereren.

Bron: elpais.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven