Mohamed Marawan, Sarafruit

"Bewaren van Poolse appelen in koelhuizen zal dit jaar niet werken"

Volgens een Poolse appelhandelaar is het opslaan van appelen in koelhuizen dit seizoen geen haalbare strategie. Diverse Poolse handelaren hebben hun appelen nog in bewaring in afwachting van betere prijzen maar de kwaliteit van de appelen staat het slagen van deze strategie in de weg.

"Het is tot nu toe een vreemd seizoen voor Poolse appelen geweest," zegt Mohamed Marawan, directeur van het Poolse appelteelt en -exportbedrijf Sarafruit. "Gedurende het seizoen waren de appelprijzen zo laag dat de afzet amper winstgevend was. Dit heeft ertoe geleid dat telers hun boomgaarden minder goed onderhielden dan nodig was omdat zij dachten dat het toch vergeefse moeite was. Zo hebben ze onvoldoende en niet vaak genoeg gesproeid. Dit heeft enorme gevolgen gehad voor de mogelijkheden om de appelen voor langere periode in koelcellen te bewaren." 

Volgens Marawan zal het een ramp worden als de koelhuizen eenmaal hun deuren openen. "De prijzen zullen uiteraard kelderen maar mensen zullen ook tot de ontdekking komen dat de appelen uit de koeling zwarte vlekken hebben of rot zijn. Mensen hadden hun fruit gewoon moeten verkopen toen ze de kans hadden om wat winst te maken in plaats van te hopen op betere prijzen. De strategie om appelen zo lang mogelijk op te slaan in koelhuizen werkt dit seizoen eenvoudigweg niet. De kosten van de benodigde elektriciteit om de appelen te koelen, zijn hoger dan de winst die het wachten op hogere prijzen oplevert. De lagere kwaliteit betekent daarnaast dat er minder mogelijkheden zijn om de appelen te exporteren."  

Het feit dat Indiase handelaren elders op zoek gaan naar appelen komt voor Marawan niet als een verrassing. "Het begon er al mee dat Polen niet genoeg arbeiders had om de appelen te plukken en Indiase seizoensarbeiders uitnodigde om dit werk te doen. Natuurlijk was dit voor een aantal zakenlieden aanleiding om naar Polen te komen om te zien of er winst te behalen viel. Nu hebben ze gemerkt dat de Poolse appelen die naar India worden geëxporteerd niet over de juiste kwaliteit beschikken om over deze lange afstanden te worden verladen. Tegen de tijd dat de appelen de markt bereiken, zijn klanten teleurgesteld in het product dat zij aantreffen. Om deze reden is Sarafruit niet ingegaan op verzoeken uit India. Niet omdat we ze geen appelen willen leveren maar omdat we onze klanten dit seizoen niet de kwaliteit konden leveren waar zij inmiddels aan gewend zijn geraakt."

Marawan verwacht echter dat de situatie volgend jaar totaal anders zal zijn omdat de kwaliteit dan weer op het gebruikelijke niveau zal liggen. "Zolang de kwaliteit van de appelen een lange transittijd toelaat, blijft de Indiase markt interessant. We hopen dat we het gat op deze markt kunnen blijven vullen. Toch hebben we voor dit jaar  ook andere plannen. Tijdens Fruit Logistica zullen we onze partners uit Italië en Spanje weer ontmoeten om de laatste ontwikkelingen op de markt te bespreken. Graag zouden we beginnen met de export van appelen naar het Midden-Oosten en de import van Egyptische sinaasappelen naar Polen. De vakbeurs beloofd zeer interessant te worden." zegt Marawan tot slot. 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
Email: office@sarafruit.eu
www.sarafruit.eu 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven