"PL40F geeft boost aan boomplantsnelheid en -kwaliteit"

De Nederlandse machinefabriek Damcon is specialist in machines voor de boomkwekerij. Eén van hun nieuwste ontwikkelingen is de boomplantmachine PL40F, een innovatie die meerdere handelingen in één werkgang combineert. Volgens de fabrikant is het resultaat een zichtbare vooruitgang in plantkwaliteit en een aanzienlijke besparing in tijd en arbeid. Nederlandse en Belgische professionals ontvingen de machine met enthousiasme.

Het was een Belgische appelteler die Damcon benaderde met de vraag of een bestaande boomplantmachine van Damcon kon worden uitgebreid met een module om palen te planten. “We ontwikkelden een aangepaste versie die een sleuf graaft, de bomen en palen plant op basis van GPS-data en de sleuf weer dichtmaakt”, vertelt directeur Leendert Scheurwater. “Elke handeling gaat automatisch met uitzondering van het planten van de bomen, welke handmatig op een gemarkeerd punt in de plantsleuf worden gezet.”

Uitdaging
Op verzoek van een Nederlandse loonwerker voegde Damcon nog een boormodule voor betonpalen toe. “De uitdaging hierbij was de positie van de boor. Deze moest achteraan komen en kunnen wegklappen voor de zojuist geplante boom. We hebben het voor elkaar gekregen.” Beide innovaties zijn verenigd in de nieuwe boomplantmachine PL40F, welke te zien is op het volgende filmpje:

 

Het resultaat is een strak perceel waarin de bomen op exact op de juiste diepte zijn geplant. De appelteler die de eerste machine in gebruik nam, bespaart tegenwoordig bovendien maar liefst 20 medewerkers uit. De genoemde loonwerker kreeg al snel nieuwe aanvragen vanwege de plantsnelheid en -kwaliteit die hij middels de PL40F kan bieden.

Verrassend effect
De machine heeft nog een verrassend effect. “Nadat de Belgische appelteler in het voorjaar de jonge bomen had geplant, stuurde hij ons in het najaar een enthousiast bericht. Voor de eerste keer in zijn carrière produceerden zijn bomen al appels in het aanplantjaar. Dit is toe te schrijven aan het efficiënte plantproces. De bomen worden rechtstreeks uit de koeling in een verse sleuf geplant en de wortelkluit wordt direct afgedekt. Uitdroging en stress worden zo tot een minimum beperkt."

De PL40F graaft standaard een sleuf van 40 cm breed en is toegerust voor de fruitteelt. Damcon ontvangt ook aanvragen om de machine passend te maken voor andere gewassen, zoals olijfbomen. De PL40F is vooral geschikt voor het planten van tweejarige bomen en kan worden aangepast aan een specifiek gewas.

Geschreven door Esther Sessink, Teshuva

Voor meer informatie:
Damcon
E: info@damcon.nl 
W: www.damcon.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven