Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aardbeiendag en ISFC 2020: 'Strawberry Fields Forever' gewenst

Tholen - Regeltjes, regeltjes, regeltjes. Ook in 2020 zullen zachtfruittelers er niet aan ontkomen. Maar op de Aardbeiendag en International Soft Fruit Conference 2020 werden, voor zover daar al echt regels voor bestaan, de nieuwjaarswensen ook na Driekoningen nog gretig uitgewisseld.

De meest originele 'nieuwsjaarswens' kwam misschien wel van Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Hij wenste de telers in de zaal allemaal 'Strawberry Fields Forever', een referentie aan het Beatles-nummer (niet bekend? Luister hier). 

Bekijk de fotoreportage hier


Erwin Dekkers, Bart Verheijen, Ren van Grieken, Jan Simons en Eric Boot van BVB. Zij zijn sinds dit jaar gefuseerd met het Finse substraatbedrijf Kekkilä en gaan nu verder onder de naam Kekkilä-BVB. Mede-organisator van de beurs is het bedrijf daardoor dit jaar niet meer en dus werd er door ZLTO en Delphy, de andere organisatoren, stilgestaan bij de jarenlange trouwe dienst van BVB.

Bekijk de fotoreportage hier

Kleinzoon en opa: Ben (junior) en Cees van der Heide van VDH Foliekassen.


Sjaak van der Tak kreeg het woord nadat Gerard van den Brand als voorzitter van de Landelijke Commissie Aardbei de kans had gekregen terug te blikken op een jaar met in aardbei in de vollegrond veel 'downs' en onder glas ook wat 'ups'.

Meer bedekt
Die velden vol aardbeien zijn met de jaren wel steeds meer ingeruild voor bedekte teelt of zelfs teelt in kassen met belichting voor wie jaarrond ambities heeft.

Daarom op de beurs ook dit jaar de nodige LED-belichting, teeltgoten, watersystemen (een van de punten waarop de regelgeving steeds scherper wordt), substraten en daarbij horen ook meststoffen en nog een hele reeks aan producten en diensten waarvan de fotoreportage zeker een goede indruk geeft.

Roel Bloemert en Frank Duijzer van ICL Specialty Fertilizers. Natriumarme meststoffen zijn ook in een gevoelige teelt zoals aardbei welkom, bijvoorbeeld de eind vorig jaar door ICL geïntroduceerde volledig wateroplosbare MKP-meststof Nova Peak met een laag natriumgehalte.  

Klasmann-Deilmann zet stappen in zachtfruit en niet alleen tijdens beurzen, waar ditmaal twee nieuwe banieren naartoe waren genomen, maar ook met nieuwe substraten waarmee volop getest wordt. Op de foto: Rens Louwers, Fons van Nierop en Bart Claessens.

Arbeid
En niet te vergeten ook arbeid, waarvoor sinds dit jaar de Wet Arbeidsmarkt in Balans aan de orde is als het over seizoensarbeid gaat. Sjaak kon de zaal meegeven dat minister Koolmees dit voorjaar gaat kijken of er toch een mouw te passen is aan de wensen van onder meer de aardbeientelers, die veel met piekarbeid te maken hebben. 

Er wordt volop gelobbyd zo wilde Sjaak maar aangeven en telers werden uitgenodigd daar, door bijvoorbeeld in de Landelijke Commissie Aardbei te stappen, zeker aan mee te doen.

Richard Schouten van GroentenFruit Huis stond stil bij de Brexit en de gevolgen voor de sector. Een speciaal ontwikkeld Green Lane Concept moet voor een vlotte logistieke doorstroming zorgen bij (aardbeien)export naar de overzeese buren. Ook wees hij op de kansen voor Nederland als belangrijke exporteur van aardbeien aan het Verenigd Koninkrijk. Naast piekleverperiodes aan de Britten is het zaak jaarrond voet aan de grond te krijgen. De boot, die dichtbij is, kan daarbij helpen in de concurrentiestrijd met zuidelijkere landen.

Met zijn 81 jaar was Simon van Gennip van Thwan van Gennip hoogstwaarschijnlijk de oudste teler op de beurs. Hier op de foto met Wim Roosen van Dutch Plantin.

Bekijk de fotoreportage hier

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven