Wonderful Nut Orchards versus Fresno County

Bouw grootste verwerkingsfaciliteit voor pistachenoten ligt stil na rechtszaak

De provincie Fresno en een grote pistacheteler hebben een schikking getroffen waardoor de bouw van 's werelds grootste verwerkingsfaciliteit van pistachenoten stil zal komen te liggen. 

In december deed Freshplaza verslag van deze rechtszaak die Wonderful Nut Orchards aanspande omdat Fresno County de milieurapportage van de staat zou hebben genegeerd en illegaal een bouwvergunning zou hebben verleend voor de enorme verwerkingsfaciliteit die het familiebedrijf Assemi wil oprichten. 

In de schikking beloven de bedrijven van Assemi, Ventana South en Touchstone Pistachio om de bouwwerkzaamheden te staken.

Volgens de vergunningen die de provincie in september verleende, mochten er 49 silo's worden gebouwd maar volgens de overeenkomst werden deze bepalingen overschreden.

De gebroeders Assemi hebben ook beloofd om €225.000 te reserveren om alle kosten te dekken nu ambtenaren de zaak opnieuw onderzoeken en beoordelen. De provincie heeft wat meer speelruimte gekregen on het project verder te evalueren, wat ook het opleggen van boetes en het eisen van nieuwe vergunningen zou kunnen betekenen. 

De faciliteit zou de grootste ter wereld worden en zou de concurrentiepositie van Assemi ten opzichte van Wonderful Nuts versterken. Wonderful is momenteel het bestverkochte notenmerk in de VS. 

De familie Assemi en Wonderful botsten al eerder in de rechtbank. De Assemi's spanden in september een rechtszaak aan tegen Wonderful Pistachios en eigenaar Stewart Resnick voor vermeende contractbreuk. 

Wonderful Pistachios koopt haar noten bij meer dan 800 telers in de Central San Joaquin Valley in, waaronder de gebroeders Assemi.  

Toen de Assemi's hun plan voor de bouw van een eigen verwerkingsfaciliteit in Fresno bekendmaakten, wakkerde dit de woede van Resnick aan. 

De broers beweren dat Wonderful Pistachios geld aan hen verschuldigd is voor in 2018 geleverde pistachenoten. Het geld maakt onderdeel uit van een bonus die telers aan het einde van het seizoen ontvangen en die ongeveer 30% van de totale prijs bedraagt. Voor een bedrijf als Assemi kan dit als gauw oplopen tot enkele miljoenen. 

De Assemi's zeggen dat Wonderful heeft besloten dat zij geen recht hebben op de bonus omdat zij geen noten meer aan het bedrijf zouden leveren. 

Bron: fresnobee.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven