Journal of Health Psychology

Gestreste volwassenen zijn met geld om te kopen om groenten te eten

Net zoals kinderen overgehaald kunnen worden om hun bord leeg te eten met de belofte van een lekkernij, blijken ook volwassen omgekocht te kunnen worden om groenten te eten maar wel met geld in plaats van snoep.

Uit de bevindingen van een in het Journal of Health Psychology gepubliceerd onderzoek leidde het betalen van gespannen volwassenen om groenten en fruit te eten tot een hogere consumptie en een minder gespannen gemoedstoestand. De onderzoekers van de universiteit van Colorado Boulder keken specifiek naar het verband tussen financiële prikkels, eetgewoonten en het stressniveau. 

"We weten dat mensen de neiging hebben om minder gezond te eten wanneer zij gespannen zijn," legt onderzoekster Angela Bryan uit. Haar team wilde dan ook onderzoeken of het stimuleren van gezonde gewoonten zou kunnen leiden tot een minder hoog stressniveau. "Als je een wortel dus minder ziet als iets wat je moet eten maar iets waarvoor je betaald wordt om het te eten, tempert dit dan het effect van de nadruk op gezonde voeding?"

Om te bepalen of geld een motiverend effect had, lieten de onderzoekers 128 deelnemers gedurende drie weken hun dagelijkse stressniveau en groenten- en fruitconsumptie bijhouden. Eén groep ontving een dollar per portie groenten of fruit en de andere groep ontving niets. Op dagen waarop de proefpersonen aangaven zich gestrest te voelen, bleef de groenten- en fruitinname van de groep die betaald werd op peil maar daalde de consumptie in de groep die niet betaald kreeg. 

"Uiteraard gingen we uit van de hypothese dat prikkels de effecten van stress en voeding zouden compenseren maar we hadden niet verwacht dat dit zo duidelijk zou zijn," aldus Bryan. 

Bron: nationalpost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven