Stormschade Cypriotische aardappelteelt

Volgens het Cypriotische persbureau is 80% van de aardappelteelt in het district Famagusta door de recente stormen verwoest. De voorzitter van de Pancyprian Potato Growers Association, Andreas Karios, die de getroffen velden in Avgorou bezocht: "De regens hebben de winteroogst vernietigd, ook de aardappelen die 1,5 maand geleden zijn gepoot. Er is nu een grote kans dat we niet voor 10 februari aardappelen gaan poten zoals we gewoonlijk doen, omdat 80% van onze oogst wordt geëxporteerd naar gebieden die aardappelen willen als ze die niet hebben".

Karios voegde eraan toe dat de schade moet worden beperkt en dat ze, gezien het feit dat er ook overheidssteun wordt ontvangen, zullen wachten tot volgend jaar om weer te gaan poten. "Na de ramp van vorig jaar werden maatregelen genomen die veel van de schade van dit jaar hebben verzacht. We werden echter uitgebuit door verzekeringsmedewerkers die de schade niet registreerden en we werden berooid achtergelaten."

Vakbondsafgevaardigde Yiannakis Gavriel van Eka heeft verklaard dat de zware regens 80%, zo niet 100%, van de aardappelteelt in het district Famagusta hebben verwoest. Gavriel heeft er bij de aardappeltelers op aangedrongen om hun gepote velden te registreren bij het ministerie van landbouw, zodat de schade kan worden geëvalueerd.

Gevraagd naar de compensatie van vorig jaar, zei Gavriel dat "een voorschot is betaald voor de schade van oktober en dat het ministerie van landbouw heeft beloofd de rest ergens in januari te betalen".

Bron: in-cyprus.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven