Diefstal macadamia's en avocado's kost Zuid-Afrikaanse sector miljoenen

De groeiende populariteit van avocado's en macadamia's heeft ertoe geleid dat diefstal van deze gewassen hoogtij viert. Het afgelopen seizoen leden de macadamia- en avocadosector in Zuid-Afrika verliezen van respectievelijk €10,2 en €1,5 mln. 

Lizel Pretorius, directeur van Macadamias South Africa, laat weten dat er een onderzoek gaande is naar de diefstal. Het lijkt erop dat bendes samenwerken. Er is ook sprake van een domino-effect omdat het probleem leidt tot verlies aan inkomsten, banen en belastinginkomsten. 

Ze legt uit dat macadamianoten vanwege hun lange houdbaarheid makkelijk te bewaren en te transporteren zijn. De omstandigheden waaronder de (gestolen) noten worden verwerkt zijn echter onhygiënisch waardoor ze een gevaar voor de gezondheid vormen.

Avocadoteler Edrean Ernst, die eveneens regiodirecteur is van de South African Avocado Growers Association, zegt dat de veiligheidsmaatregelen de afgelopen seizoenen aangescherpt zijn omdat de diefstal van fruit een steeds groter probleem aan het worden is. 

"Wat we zien, is dat dieven van regio naar regio trekken om hun slag te slaan op slecht beveiligde bedrijven. De diefstal vindt meestal aan het begin of het einde van het seizoen plaats. We denken dat de dieven afgeschrikt worden door boomgaarden waar veel activiteit is. Gezien het enorme areaal is het vrijwel onmogelijk om in het hele gebied te surveilleren."

Ernst merkt ook op dat de dieven steeds beter georganiseerd zijn en het gestolen fruit wordt gewassen en verpakt om vervolgens op markten te worden verkocht. Pretorius en Ernst roepen telers op om alle gevallen van diefstal te melden zodat er patronen kunnen worden ontdekt. Ook zou de politie prioriteit moeten geven aan een brede  aanpak van de diefstal in plaats van iedere zaak als apart geval te behandelen.  

Bron: farmersweekly.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven