Overzicht wereldmarkt mango

Het Spaanse mangoseizoen was begin december ten einde. Momenteel zijn het de Braziliaanse en Peruviaanse mango’s die de markt beheersen in Europa. Het zijn echter vooral de kleine maten die op de markt zijn wat zorgt voor lagere prijzen op de markt.

In Zuid-Afrika zijn de vooruitzichten slecht. De droogte zorgt nu al voor 30% minder volume. De kans dat dit de exportmarkt raakt, is echter klein aangezien de grote telers voldoende beschikking hebben over irrigatiemogelijkheden.

Nederland: Overaanbod kleine maten; prijzen dikke maten wel gezonder
De mangomarkt wordt momenteel gekenmerkt door een overschot aan kleine maten. Een Hollandse importeur geeft aan dat Peru, de enige mango-aanbieder momenteel op de markt, zich in de vingers snijdt door veel kleine maten tegelijkertijd te sturen. De markt absorbeert dat niet met hele lage prijzen als gevolg. Voor de dikke maten worden daarentegen wel gezonde prijzen gemaakt. Er wordt gesproken van een flinke oogst in Peru, maar de maatverdeling kan daarin nogal bepalend zijn. Binnen drie weken zal de vroege teelt in Piura al van de markt zijn en met de aanvoer vanuit Casma kunnen de kaarten weer heel anders zijn geschud.

Belgie: Veel promotie rond kleine kalibers mango
Het Peruaans mango seizoen is momenteel in full swing. Na de start up van het seizoen met ontvangst van de eerste containers Kent mango’s uit Peru van dit nieuwe 2019-2020 is er veel aanvoer van Peruaanse Kent mango’s. Dat is altijd het geval begin januari, maar dit jaar verloopt het mango seizoen van Peru toch weer anders dan anders, aldus een Belgische importeur. De maten van de Peruaanse Kent mango’s zijn aan de kleine kant. Normaal zijn de kalibers 8,9 en 10, maar momenteel voornamelijk 9,10 en 12. Deze te grote aanvoer, van Peru Kent mango’s in de kleine maten geeft druk op de prijzen van de mango’s in de markt en de prijzen zakken weg.

De kwaliteit en de smaak van de Peru Kent mango’s is goed. Met de lage prijzen voor de kleine maten 9, 10 en 12 mango worden er de komende weken veel promoties gehouden. De komende periode zal de aanvoer van de Kent mango’s uit Peru voornamelijk in de kleine maten 9, 10 en 12 zijn en zal de aanvoer van de dikke kalibers 6 en 7 zeer beperkt blijven.

Duitsland: Groot aanbod aan verscheepte mango’s
Op de Duitse markt is de rust na de drukke decembermaand teruggekeerd. Bij vrijwel alle producten is de vraag wat teruggelopen. Dit heeft echter weinig invloed op de mangomarkt aangezien de mango’s geen specifiek seizoensproduct zijn en jaarrond verhandeld worden, meldt een importeur uit Hamburg. “Er is momenteel een rijkelijk aanbod aan verscheepte mango’s uit Brazilië. Met name de kleinere maten  - 8, 9, 10, 12 – zijn continu beschikbaar en liggen qua prijs tussen de 2,50-3,00 per 4 kg.

Peruaanse handelswaar, die per vliegtuig wordt ingevlogen, is eveneens beschikbaar, vervolgt de importeur. “Dit is een relatief stabiel marktsegment met actuele prijzen tussen de 25 en 30 euro per 6 kg voor kleinere maten (maat 10 en 12). Dikkere vruchten zijn daarentegen minder beschikbaar en liggen bijgevolg iets hoger qua prijs, zo rond de 32-33 euro per 6 kg.”

Het zijn nog altijd met name de Kent-mango’s die gretig aftrek vinden in de groothandel. Andere variëteiten – waaronder Tommy Atkins en Palmer – blijven vooralsnog duidelijk achter in volume. Ook de Spaanse mango’s die in de lente beschikbaar zijn, blijven eerder een nicheproduct.

Frankrijk: Peru nu op de markt
Op de Franse markt is het aanbod van Braziliaanse mango’s ten einde en begint het Peruviaanse product op de markt. De Braziliaanse mango’s hadden wat kwaliteitsproblemen aan het eind van de rit en de prijzen in november waren vrij hoog.

Spanje: Seizoen eindigt met 10% meer volume
Aan het eind van het Spaanse mangoseizoen was de markt rustiger dan normaal. “Het is gebruikelijk dat de verkoop wat terugvalt in december maar niet zo erg als dit jaar,” vertelt een exporteur. Het aanbod van mango’s was erg divers in Europa met mango’s van twee verschillende halfronden en met enkele ongebruikelijke origines. Dit zorgde voor speculaties en prijsstijgingen op de markt. De vraag komt momenteel weer wat op gang.

Het Spaans seizoen eindigde begin december met een groter volume dan gemiddeld en stabiele prijzen. Sommige handelaren spreken over 10% meer volume. Momenteel komen de mango’s op de Spaanse markt vooral uit Peru. Er is een tekort aan grote maten aan het begin van het seizoen al lijkt het de laatste dagen zich wat te herstellen.  

Italië: Goede kwaliteit mango’s van eigen bodem, import uit Brazilië en Peru.
In de laatste jaren heeft Italië succesvol geëxperimenteerd met mangoteelt op Sicilië. Dat maakt de mango geschikt voor de teelt in Zuid-Italië. De consumptie van mango en andere tropische fruitsoorten neemt toe in het land. Zowel de opbrengst als de kwaliteit van de Kensington mango (lopend van eind augustus tot begin oktober) was goed in zowel opbrengst als kwaliteit. De prijs voor de Siciliaanse mango’s lag rond de 3 en 5 €/kg met enkele pieken in die periode.

Naast het binnenlandse product is er import van de Tommy Atkins mango uit Brazilië per schip en de Kent mango uit Peru per luchtvracht. De prijzen op de groothandelsmarkt waren stabiel. Met een prijs voor de Braziliaanse mango’s tussen de 2 €/kg in Turijn tot 3,25 €/kg in Napels.  

Ecuador: Seizoen komt op zijn einde
Het seizoen in Ecuador loopt van oktober tot januari waarmee de export momenteel op zijn einde loopt en de volumes aan het dalen zijn. Men begon het seizoen met hoofdzakelijk kleine maten mango’s maar naar het einde toe kwamen er steeds meer grotere maten beschikbaar waardoor de prijs in deze laatste categorie wat zakte.

Peru: Start van het seizoen
Het Peruviaans seizoen start wat later dan in Ecuador en begint in december en begint op het moment in volume toe te nemen. Op het moment zijn het vooral de kleinere maten die op de markt zijn. Er is een groot volume aan maat 10-12 mango’s waardoor de prijzen voor dit jaar lager zijn dan in het vorige seizoen.

Mexico: groeiende populariteit dankzij de Ataulfo mango
Het Mexicaans seizoen begint eind januari en start in het zuiden in de regio’s Oaxaca en Chiapas en verschuift naar het noorden in de loop van het seizoen. Het vooruitzicht voor het komende seizoen is goed met grote volumes en een goede kwaliteit. Het seizoen loopt door tot september. Het meeste volume is bedoeld voor de export naar de VS. Mexicaanse mango’s winnen aan populariteit met de Ataulfo mango, een Mexicaanse variëteit die overal in het land goed gedijt. Het aandeel biologische mango’s groeit ook door de goede vraag op de markt in de VS.  

China: Liever kersen dan mango’s
Momenteel er is het geen hoogseizoen voor mango in China. In de meeste productiegebieden is het nu te koud om te telen en alleen in Hainan is er nog productie gaande. De afzet gaat traag doordat het Chinese nieuwe jaar eraan komt en de meeste kopers gericht zijn op het kopen van kersen. Verder zijn de mandarijnen dit jaar erg goedkoop, wat ook de verkoop van mango’s beïnvloedt. Tot slot is er ook minder vraag naar mango’s wanneer het wat kouder wordt.

Naast de lokale productie wordt er nu ook geïmporteerd uit Vietnam en Cambodja. Hierdoor is er nog wel genoeg mango op de Chinese markt aanwezig. Later zal er ook nog uit Laos en Thailand worden geïmporteerd.

Zuid-Afrika: Droog weer zorgt voor tekorten, exportmarkt niet aangetast door het weer.
Het mangoseizoen wordt bemoeilijkt door de droogte in Tzaneen, Ofcolaco en Letsitele waar maar een derde van de normale zomerse neerslag is gevallen dit jaar. Hoge temperaturen en een sterke zonnekracht zorgden voor zonnebrand op de mango’s. In december liep de temperatuur in Limpopo op tot tegen de 40 graden. De telers maken zich dan ook zorgen over het komende seizoen en is de oogst al 30% lager dan vorig jaar en begon de oogst ruim 2 tot 4 weken eerder dan normaal.

De marktprijs voor Zuid-Afrikaanse mango’s ligt op het moment rond de 0,36 €/kg of gemiddeld 2 €/4 kg. Een prijs die 29% lager ligt dan vorige week. De verkoop daalde in de afgelopen weken, januari is altijd een moeilijke periode voor de verkoop. Handelaren verwachten dus dat bij de stijging van de vraag de prijzen drastisch kunnen stijgen door de tekorten.

Dit speelt echter vooral op de binnenlandse markt. Men verwacht niet dat de export wordt aangetast door de tekorten. De grotere telers hebben vaak de beschikking over irrigatiemogelijkheden. Er is zelfs de verwachting dat het volume voor de export wat hoger uit kan vallen dan vorig jaar. De vooruitzichten voor gedroogde mango’s zijn beter. Klanten uit het Verre Oosten (Japan en Singapore bijv.) keren terug van West-Afrika naar de Zuid-Afrikaanse markt vanwege de kwaliteit en continuïteit van de voorraden.  

Verenigde Staten: stabiele import van mango’s
De voorraden zijn op het moment groter in vergelijking met vorig jaar. Momenteel komen de mango’s vooral binnen vanuit Peru en Ecuador. Dit jaar overlappen de seizoenen met een afnemend volume uit Ecuador en een groeiend volume in Peru wat zorgt voor veel aanbod. Vooral de kleine maten zijn er in overvloed wat zorgt voor lagere prijzen. De vraag naar mango’s komt van verschillende sectoren, de versgesneden sector, retail en de Aziatische en Latijns-Amerikaanse toko’s. De prijzen zakken inmiddels wat. De uitdaging zit hem momenteel vooral in de rotatie van het fruit zodat het niet overrijp in de winkels komt te liggen. In januari verwacht men ook mango’s uit Mexico met waarschijnlijk grote volumes en een goede kwaliteit.

Australië: Seizoen in volle gang
Het seizoen voor de Australische mango’s is in volle gang waarbij het Noordelijk territorium het seizoen al langzaam afsluit. De meeste telers kunnen terugkijken op een goed seizoen al waren er wat problemen door hittegolven in november en december. Ook in Mareeba en Dimbulah is de kwaliteit goed net als in South East Queensland waar de weersomstandigheden goed zijn. De recente bosbranden in het land komen nauwelijks voor in de teeltregio voor mango's.

In West-Australië was er een grote daling de laatste week door een sterke wind. Toch blijven de telers het fruit plukken. De regio van Bowden/Burdekin sluit het seizoen af met enkele late variëteiten zoals de Honey Gold terwijl in de regio van Gingin, Queensland, het fruit zich nog ontwikkelt met warme dagen en koele nachten. Men verwacht hier volgende maand te kunnen beginnen met de oogst.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt druiven


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven