Rotterdam, Antwerpen en Hamburg blijven de belangrijkste containerterminals van Europa

Volgens PortEconomics hebben de drie belangrijkste containerhavens in Europa hun leiderspositie behouden in 2019. Koploper Rotterdam en eerste achtervolger Antwerpen leggen positieve groeicijfers voor in de afgelopen vijf jaar, terwijl Hamburg, die de derde positie bekleedt, opnieuw heeft aangeknoopt met de groei in containeroverslag na vele jaren van stagnatie.

Het Duitse Bremerhaven, dat lang de vierde plaats bezette van de belangrijkste Europese containerterminals, zal naar verwachting, na verwerking van alle gegevens, eind 2019 zijn positie hebben kwijtgespeeld aan de Griekse haven Piraeus. Het is zelfs niet uitgesloten dat ook de Spaanse havens Valencia en Algeciras Bremerhaven nog voorbijgestoken zullen hebben.

De groeicijfers op jaarbasis voor de eerste negen maanden van 2019 zijn zeer positief voor de drie Zuid-Europese havens: Piraeus (+20,7%), Valencia (+8,3%) en Algeciras (+7,2%). Gerangschikt volgens groeicijfers krijgen we achtereenvolgens Hamburg (+6,9%), Antwerpen (+6,4%), Gdansk (+5%), Barcelona (+4,1%), Le Havre (+4%) en Rotterdam (+3,8%).

De containeroverslag in het Italiaanse Genua groeide nauwelijks terwijl die van Bremerhaven, Felixstowe en Southampton naar verwachting rode cijfers laten optekenen.

De absolute cijfers van 2018 bedroegen voor Rotterdam 14,5 mln TEU, voor Antwerpen 11,1 mln TEU, voor Hamburg 8,73 mln TEU en voor Bremerhaven 5,45 mln TEU.

Havenplannen
Nederland haalt zijn voordeel uit de Tweede Maasvlakte die een vijftal jaar geleden in gebruik genomen werd en uit andere grootschalige voorzieningen zoals de Euromax terminal, terwijl Antwerpen aan het wachten is op de uitvoering van een plan dat de capaciteit moet uitbreiden met meer dan 7 miljoen TEU. Ook Hamburg heeft plannen onthuld voor een gedeeltelijke aanpassing van een bestaand havengebied.

Bron: mundomaritimo.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven