Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacques Beukers, Modderdrift

Druiventelers in Zuid-Afrikaanse regio Hex River maken haast met oogst wegens aanhoudende stroomonderbrekingen

"De regenbuien die in december over de Kaap trokken, bleven de Hex River Valley gelukkig bespaard en het fruit ziet er goed uit," begint Jacques Beukers van teelbedrijf Modderdrift, nabij De Doorns, waar de druivenpluk recent van start is gegaan en de komende weken haar hoogtepunt zal bereiken. 

"We hebben een prachtoogst aan de ranken hangen. Nu moeten we deze alleen nog zien te verpakken," vervolgt hij. 

"Hier op Modderdrift hebben we tot nu toe ongeveer 12% van onze druivenoogst verpakt. Een groot struikelblok dat we dit jaar moeten overwinnen, is de economische onzekerheid in de hele wereld, zoals bijvoorbeeld de huidige spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Als deze escaleren, dan zal dit zeker gevolgen hebben."

"Veel van ons fruit is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk en deze markt kan ook moeilijker worden als gevolg van de situatie Iran versus VS en uiteraard als gevolg van de naderende Brexit eind deze maand. Brexit hangt als een zwaard van Damocles boven onze hoofden maar wat de impact ervan ook zal zijn, ik verwacht dat het weleens een nadelig effect op de wisselkoers zou kunnen hebben."

Gevaar van stroomonderbrekingen

Een ander obstakel wordt gevormd door Eskom, de landelijke elektriciteitsprovider, die voor grote onzekerheid onder telers zorgt en een risico vormt omdat zij hun geoogste fruit wegens stroomonderbrekingen mogelijk niet kunnen verpakken of hun boomgaarden niet kunnen irrigeren omdat de pompen niet ingeschakeld kunnen worden. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat de druiven aan de ranken bederven, waarschuwt Jacques. 

Hij benadrukt dat dit momenteel nog niet aan de orde is maar wel een potentieel risico vormt als telers niet tijdig kunnen irrigeren als gevolg van stroomonderbrekingen. 

"Als Eskom open kaart met ons zou spelen dan zouden we onze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen maar als het bedrijf dit weigert dan zal de schade nog verder oplopen. Als Eskom ons eerlijk zou vertellen dat we voorzorgen moeten treffen omdat het stroomnet de komende maand regelmatig wordt platgelegd, dan zouden telers vooruit kunnen plannen, bijvoorbeeld door hun irrigatieschema's hierop aan te passen."

Veel bedrijven beschikken over meerdere boorputten met irrigatiepompen, legt Jacques uit. Het plaatsen van generatoren voor elke pomp zou dan ook veel te hoge uitgaven voor telers met zich meebrengen. Hij voegt eraan toe dat de delen van de Hex River Valley waar het waterpeil zeer laag is, een nadelig effect hebben op de opbrengsten van boorputten maar dit is niet het algemene beeld. 

Tijdens de feestdagen waren er geen stroomonderbrekingen maar vorige week werden ze weer hervat. "Er bestaat grote onrust omtrent deze situatie. Ons seizoen is vroeg van start gegaan en dat vinden we alleen maar prettig want hoe sneller we onze druiven in dozen kunnen verpakken, hoe eerder we uit de gevarenzone zijn. Er zijn echter nog andere sectoren die direct hinder kunnen ondervinden van Eskom."

Modderdrift levert aan diverse retailers in het Verenigd Koninkrijk. De pluk van Tawny Seedless en Starlight is achter de rug en nu is het weer tijd voor Sable Seedless, Midnights Beauty en Joy Bells. Volgende week hoopt het bedrijf te starten met de pluk van Sweet Globe. 

Modderdrift Sweet Globe-druiven (alle foto's werden beschikbaar gesteld door de Modderdrift Boerdery)

Joy Bells, een onlangs in Zuid-Afrika ontwikkeld ras, vult het gat op de markt wanneer er geen andere rode pitloze rassen beschikbaar zijn. "Dit is een totaal nieuw ras dat nog geen kans heeft gekregen haar kwaliteiten te bewijzen maar toch hebben wij besloten het aan te planten vanwege het gat dat het opvult op de markt. We zullen dit  nieuwe ras pas op de lange termijn kunnen evalueren."

De beruchte zuidoostenwind in Kaapstad heeft tot wat vertragingen van schepen geleid omdat deze niet geladen konden worden maar dit is een bekend fenomeen in deze periode van het jaar. 

"Als we alle negatieve zaken buiten beschouwing laten, dan is er ook veel om dankbaar voor te zijn. We hebben een goede oogst van gemiddelde omvang die we alleen nog maar hoeven te verpakken."

Voor meer informatie:

Jacques Beukes
Modderdrift Boerdery
Tel: +27 23 354 8740
Email: jbeukes@modderdrift.co.za
https://modderdrift.co.za/

Publicatiedatum: