Exporter Guide Turkije – USDA

Retail in de lift in Turkije

Van de Europese landen is Nederland in 2018 met 11,3% de grootste exporteur van tuinbouwproducten naar Turkije, naast Polen (10,2%), Duitsland (8,2%) en Italië (5%). Mandarijnen staan op de tweede plaats op de lijst van de 10 meest gekochte producten in Turkije, tomaten op de negende en noten/gedroogd fruit op de tiende plaats.

Top 10 Retailers in 2018:

  1. Bim
  2. A 101
  3. Şok
  4. Migros
  5. CarrefourSA
  6. M- Jet (a Migros Brand)
  7. Kipa
  8. Ekomini
  9. Hakmar
  10. Yunus

Turkije is de 18e op de lijst van grootste economieën ter wereld. Het telt een populatie van 82 mln inwoners. Het is geen lid van de Europese Unie, maar heeft daarmee wel een vrijhandelsverdrag gesloten. Momenteel vertraagt de economische groei, maar de retail zit wel in de lift de afgelopen vijf jaar. Dat komt door een jonge, dynamische bevolking in de steden (gemiddelde leeftijd is 32 jaar) en een groeiende middenklasse. De retail moderniseert ten koste van meer traditionele en kleinere retailers. In 2018 werd er totaal € 31.371 mln uitgegeven in de moderne supermarkten – in de traditionele was dat € 29.392 mln.

De USDA heeft een Exporter Guide Turkey gepubliceerd met daarin meer informatie over de Turkse economie en het geeft ook enkele interessante adressen.

Bron: Exporter Guide Turkey 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven