Drie Australische fruitgebieden getroffen door branden

In Australië zijn drie fruitteeltgebieden getroffen door de enorme branden in het land. Adelaide Hills (South Australia) werd vlak voor kerst getroffen en het afgelopen weekend, op 4 en 5 januari, kwam de vuurzee ook richting Bilpin (New South Wales). Dit bericht de NFO. De omvang van de schade aan appelboomgaarden in Batlow (New South Wales) is nog steeds onduidelijk. Wel is al bekendgemaakt dat er in South Australia zo'n 25 ha hardfruit is beschadigd. Sommige telers zijn zwaarder getroffen dan andere.

In New South Wales naderde het vuur tot dicht bij de boomgaarden, maar bleven de aanplanten in de meeste gevallen net gespaard. “Het is nog te vroeg om de omvang van de schade vast te stellen, maar sommige telers proberen al wel toegang te krijgen tot hun eigendommen”, vertelt Phil Turnbull, voorzitter van Apple and Pear Australia (APAL). 

Focus op komende oogst
Montague is een van de getroffen bedrijven in Batlow. Van de 75 ha appelaanplant is slechts een klein deel beschadigd. “In onze boomgaard staan meer dan 200.000 appelbomen, maar slechts 5.000 bomen aan de randen hebben schade opgelopen”, laat Scott Montaque weten. Het bedrijf evacueerde al het personeel uit voorzorg uit de regio. “Ondanks dat er aanzienlijke schade is aan sommige boomgaarden en gebouwen in de regio Batlow, zijn we dankbaar dat veel huizen en gebouwen gespaard zijn gebleven”, aldus Montague. Ook verwacht hij van zijn boomgaarden nog een goede oogst te hebben.

Een ander bedrijf, N&A Group in Batlow, zegt op www.fruitnet.com   aanzienlijke schade te hebben opgelopen in een van de appelaanplanten. Twee andere locaties bleven gespaard. In een verklaring zegt het bedrijf: “Ondanks dat we voor de moeilijke taak staan om onze boomgaard de komende weken te herstellen van de schade, focussen we ons ook op de goede kwaliteit productie die we eind februari hopen te oogsten.”

Wegafsluitingen hinderen handel
Naast daadwerkelijke schade ondervindt de sector ook indirecte schade van afgesloten wegen. Met name de groenten- en fruithandel ondervond de afgelopen week hinder van de wegafsluitingen.

Watervoorraden 
Ook Stuart Moncrieff, die werkzaam is voor Adama in het gebied, bevestigt dat de gevolgen van de branden enorm zijn. “Er zijn branden in alle staten Australië. In sommige regio’s brandt het, vanwege een gebrek aan regen, al drie maanden. Een beangstigende gedachte nu we nog drie maanden heet en droog weer in het vooruitzicht hebben”, aldus Moncrieff. “Vanwege de langdurige droogte zijn de watervoorraden op de bedrijven erg laag. Nu veel water ook nog eens gebruikt wordt voor de bestrijding van de branden, wordt de beschikbaarheid van water dit jaar een grote uitdaging in veel regio’s.”

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven