Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep tot lokale GAS-boetes na schrapping perenvuur als quarantaineziekte

In de nieuwe Europese plantenverordening, die eind vorig jaar in werking trad, wordt bacterievuur niet langer beschouwd als quarantaineziekte. Deze beslissing kwam hard aan bij perentelers, die vrezen dat de export naar China hierdoor in gevaar komt. Europees Parlementslid en lid van de Europese landbouwcommissie Hilde Vautmans betreurt de schrapping en roept lokaal op tot GAS-boetes.

"De ziekte richt niet alleen grote schade aan, maar brengt ook onze export naar derde landen zoals China in gevaar aangezien zij enkel peren willen invoeren die geteeld worden in een bacterievuurvrije zone", aldus Vautmans. Door schriftelijke vragen te stellen aan de nieuwe Eurocommissarissen wil het parlementslid weten of en hoe deze Europese beslissing gevolgen heeft voor de export van het fruit naar derde landen. "Wanneer dit het geval is, moet Europa haar maatregelen onmiddellijk bijsturen. Het kan niet zijn dat onze telers niet meer kunnen exporteren omwille van de schrapping van bacterievuur als quarantaineziekte.”

GAS-boetes
De schrapping van bacterievuur uit de Europese lijst van quarantaineziektes wil volgens het parlementslid niet zeggen dat ze de verspreiding van de ziekte niet zullen tegengaan. "Niet alleen op Europees, federaal of Vlaams niveau, maar ook lokaal, door via GAS-boetes die eigenaars, huurders of beheerders van terreinen met perenbomen te bestraffen die de verdere verspreiding van plaagziektes zoals bacterievuur niet tegengaan." Dat gebeurt nu al in de politiezone Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken. Vautmans roept daarom alle gemeentebesturen op om hun voorbeeld te volgen en soortgelijke maatregelen op te nemen in hun GAS-reglement.

 

Publicatiedatum: