Paprika's stoten tomaten van de troon in Almería

De tuinbouw in het Spaanse Almería werd in 2019 gekenmerkt door de prijzencrisis, de uitdagingen voor het teeltmodel en de ongunstige weersomstandigheden. Daarnaast kan ook de neerwaartse trend in de tomatenproductie aangestipt worden, in die mate zelfs dat de paprika's de tomaten van de troon hebben gestoten.

Volgens Andrés Góngora, secretaris van de telersvereniging COAG, heeft deze overname van de koppositie deels te maken met de uitbraak van verschillende virussen dit jaar, vooral dan in de tomatenteelt. Ook al zijn de prijzen laag en zeer wisselend voor zowat alle producten, het feit dat de tomaat is voorbijgestoken door de paprika geeft volgens de voorzitter toch wel stof tot nadenken.

Voor Paqui Iglesias, voorzitster van de telersvereniging UPA, biedt de situatie waarin het vlaggenschip van Almería zich bevindt geen rooskleurige vooruitzichten.

Wat de prijszetting betreft, is er eensgezindheid dat er iets moet veranderen. Asaja, een derde telersvereniging, stelt dat 2019 qua prijzen een slecht jaar is geweest voor de groentensector in de provincie. In de winter is er geen winst geboekt door de toename van de productiekosten en de forse buitenlandse concurrentie. UPA stelt dat er nood is aan een krachtig Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om uit deze situatie te geraken met prijsregulering en overeenkomsten met derde landen die nageleefd worden.

Maar ook het teeltmodel in Almería heeft te kampen met problemen. Volgens Góngora bevindt de kleine teler zich in de meest kwetsbare positie en zal hij het moeilijk hebben om deze crisis te overleven. “Zo veroorzaakt de interesse van investeringsfondsen in de sector heel wat onrust onder de telers, terwijl de supermarktketens en de grote afzetbedrijven verantwoordelijk zijn voor de prijsschommelingen. Met hun dominante positie zijn zij het die de prijsvorming en het marktritme bepalen.”

Ook Paqui Iglesias steekt haar bezorgdheid niet onder stoelen of banken en stemt ermee in dat er dringend maatregelen genomen moeten worden. “Door de lage rendabiliteit van de kleine teeltbedrijven verkeert het model, dat Almería tot ver buiten de landsgrenzen verspreid heeft, in gevaar. Het model van kleinschalige familiebedrijven wordt bedreigd door de grootschalige productiemethode.”

Asaja is eveneens die mening toegedaan en wijst op het belang van coördinatie en een gezamenlijke planning om de afzet weer op de rails te krijgen en de onderhandelingsmacht van de sector te recupereren.

Bron: lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven