Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dominika Kozarzewska over het blauwebessenseizoen 2019

"Lagere beschikbaarheid arbeidskrachten zal groei Poolse blauwe bessenoogst beperken"

Ondanks dat er kleinere aantallen blauwe bessen naar het Verenigd Koninkrijk werden verzonden, was 2019 een redelijk jaar voor de Poolse zachtfruitcategorie. De sector had echter wel te maken met de nodige uitdagingen omdat het areaal groeide terwijl er onvoldoende arbeiders te vinden waren om deze groei te ondersteunen. 

"2019 was een redelijk jaar voor Poolse blauwe bessen," begint Dominika Kozarzewska, vertegenwoordiger van de Polish Berry Cooperative. "Het seizoen voor blauwe bessen was vrij goed. De Polish Berry Cooperative is erin geslaagd om de afzet in zowel Polen als de omliggende Oost-Europese landen te verhogen, waarmee de lagere export naar het Verenigd Koninkrijk dit jaar kon worden gecompenseerd. Het areaal van blauwe bessen groeit in hoog tempo. Telers realiseren zich echter in toenemende mate dat er een tekort aan arbeidskrachten is, met name voor het plukken van de blauwe bessen. Dit belemmert de groei. Op het gebied van de teelt van premium aardbeien en frambozen voor de versmarkt zijn er ook ontwikkelingen gaande. Het haskapareaal is momenteel vrij stabiel als gevolg van de afzetproblemen dit jaar en veel telers stoppen met de onrendabele teelt van zwarte bessen en appelbessen."


De Polish Berry Cooperative promoot een 'light'-versie van de Poolse keuken tijdens Fruit Logistica 2019 .

Wanneer haar gevraagd wordt wat de grootste verrassing van het jaar was, antwoordt Kozarzewska dat zij het geweldig vond dat zeven telersverenigingen de koppen bij elkaar hebben gestoken om een grootschalige marketingcampagne voor zachtfruit op te zetten. "Het feit dat het ons is gelukt om zeven verenigingen samen te laten werken aan de promotie van aardbeien, frambozen, haskap, blauwe bessen, zwarte bessen, appelbessen en kiwibessen was fantastisch. De 'Tijd voor Pools Superfruit'-campagne was een enorm succes. In 2020 zal de campagne worden voortgezet en eveneens betrekking hebben op kruisbessen, bramen en fruitconserven."

Klimaatverandering is ook in Polen duidelijk merkbaar. De vorstperiodes in het voorjaar vormen een probleem voor veel fruitsectoren. Ook zijn er problemen met het waterverbruik gedurende de teelt. "Water is een schaars goed aan het worden en daarom is het van belang dat we overstappen op waterbesparende technologieën, zoals druppelirrigatie. Dit is nu al een must voor de teelt van blauwe bessen maar zal ook een vereiste worden om andere zachtfruitsoorten met succes te kunnen telen," legt Korzarzewska uit. "We hebben meer verliezen dan ooit als gevolg van extreem weer, zoals hagel en hoosbuien. De teelt onder allerlei overkappingen zal dan ook toenemen zolang deze rendabel genoeg is om in te investeren."


PBC’s Jarek Bień in gesprek met de Poolse ambassadeur in Spanje,  Marzenna Adamczyk, tijdens Fruit Attraction 2019.

Kozarzewska verwacht dat er in de toekomst verschillende benaderingen zullen worden gebruikt voor het verbeteren van Pools zachtfruit. "De blauwebessensector moet zich blijven richten op kwaliteit en hoge productiestandaarden. Ook moeten we op zoek gaan naar nieuwe manieren om de oogst te mechaniseren zonder dat de kwaliteit en houdbaarheid van het product in gevaar komen. Telers van andere zachtfruitcategorieën zouden een deel van hun oogst moeten reserveren voor de premium versmarkt maar dit zal flinke investeringen vereisen evenals de implementatie van nieuwe technologieën. Zij zouden ook nieuwe, winstgevende manieren voor de verwerking van hun fruit kunnen verkennen. De promotie van de zachtfruitconsumptie zal echter de sleutel tot ons succes in de toekomst zijn," zegt Kozarzewska tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Dominika Kozarzewska
Polish Berry Cooperative
Tel: +48 602 354 586
Email: Dominika@polishberry.pl
www.polishberry.pl

Publicatiedatum: