Ecuador heeft nu gelijke voorwaarden voor bananenexport naar de EU

Sinds 2020 concurreert Ecuador met Colombia, Peru en Costa Rica met betrekking tot bananenexport naar de EU. Door de handelsovereenkomst die sinds 2017 van kracht is, is het tarief in de loop der jaren gedaald. Dat betekent dat het tarief € 0,97/kg was in 2017, € 0,90 in 2018,  € 0,83 in 2019 en dat het dit jaar € 0,75 zal zijn.

Volgens Eduardo Ledesma, bananenexporteur, zal de verlaging de sector ten goede komen, aangezien ze van oudsher meer hebben betaald dan andere landen.

Xavier Rosero, technisch manager van de Ecuadoriaanse Federatie van Exporteurs (Fedexpor), zei dat dit het eerste jaar is waarin de Ecuadoraanse banaan geen "straf" krijgt. "Dit is goed nieuws, maar we maken ons zorgen over het feit dat we een marktaandeel verliezen in de EU door onze hoge kostenstructuur, terwijl de Midden-Amerikanen en Colombia hun prijzen naar beneden hebben bijgesteld, waardoor het steeds moeilijker wordt om te concurreren."

Door een globale evaluatie van de resultaten van de handelsovereenkomst is Rosero van mening dat de overeenkomst "absoluut" positief is, omdat Ecuador zijn export in de eerste twee jaar gemiddeld met ongeveer 7% heeft kunnen verhogen.

Hij voegde eraan toe dat als het land deze meer-partijen-overeenkomst niet had ondertekend, ze een groot deel van de tariefpreferenties van het Europees Stelsel van Algemene Preferenties (SAP) zouden verliezen, met als gevolg een daling van de export van tussen de € 358 mln en € 448 mln, alleen in het eerste jaar.

In 2017 steeg de export  € 358 mln en in 2018 zo'n € 179 mln, wat de stijging gemiddeld op 7% zet.

"Tot nu toe hebben we tijdens de handelsovereenkomst een positief saldo en dat is volledig noodzakelijk en positief voor het land (...) en voor veel bedrijven was het een mogelijkheid om internationaal te gaan."

Voor de overeenkomst waren er volgens Fedexpor ongeveer 1300 bedrijven die naar Europa exporteerden, vandaag de dag zijn dat er 1450. Wat de producten betreft, waren er 630. Met de handelsovereenkomst zijn 250 nieuwe productvariëteiten geïntroduceerd. Hij benadrukte dat zo'n 120 bedrijven in het hele land het idee hebben om hun exportcapaciteiten te versterken. Ze passen hun producten ook aan de behoeften van de Europese markt aan. Een programma, het Internationalize project, is ontstaan in het kader van de Europese samenwerking om de teeltprocessen van bedrijven te verbeteren.

Bron: ecuadortimes.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven