Exporter Guide Bosnië en Herzegovina - USDA

Bosnië en Herzegovina importeert jaarlijks voor € 1,6 miljoen

Bosnië en Herzegovina (3,5 mln inwoners) importeert ongeveer twee derde van zijn voedingsproducten, waarvan $ 1,8 mln (€ 1,6 mln) aan AGF-producten per jaar. Dit biedt interessante mogelijkheden voor met name citrustelers en leveranciers van noten en gedroogd fruit. Te meer omdat de importtarieven en de kosten van de introductie van nieuwe producten laag zijn. Exporteurs moeten wel rekening houden met een ingewikkelde overheid, lage inkomens (mede door een hoge werkloosheid) en een slechte infrastructuur in het land. Bosnië en Herzegovina is ook nog geen lid van de EU.

De retailmarkt voor voeding wordt geschat op een waarde van $ 3,2 mld (€ 2,8 mld). Er zijn twee grote retailketens: Bingo en Croation Konzum (eigendom van het Sloveense Mercator). Zij zijn goed voor 78% van de totale retailmarkt. Groenten en fruit worden echter veelal in kleinere supermarkten, gespecialiseerde winkels of op de markt gekocht.

Citrus staat op nummer 7 van de lijst van snelst groeiende producten, samen met noten op nummer 10. De concurrentie voor de citrusverkoop komt vanuit Griekenland, Italië en Turkije. Roemenië, Italië en Iran leveren momenteel de meeste noten.  

Meer informatie over de marktsituatie in Bosnië en Herzegovina 

Bron: Exporter Guide Bosnia and Herzegovina - USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven