Rwanda Agriculture Board begint met het testen van 'True Potato Seeds'

Rwanda probeert nieuw Nederlands aardappelzaad

De Rwanda Agriculture Board (RAB) is begonnen met het testen van True Potato Seeds, die worden geproduceerd door Solynta, een Nederlands bedrijf dat hybride aardappelen ontwikkelt. Echte aardappelzaden worden verzameld uit de aardappelplant zelf. Een van de voordelen van dergelijk zaad is dat in tegenstelling tot het gebruik van 2.500 kg of 2,5 ton bederfelijke pootaardappelen/ha telers slechts 25 gr zaad kunnen planten op hetzelfde aantal ha. Als dit zaad op de markt komt, zullen de kosten voor telers dalen en zal hun toegang tot zaden toenemen.

Vorige maand hebben Solynta en RAB hun samenwerking versterkt in een poging om de toegang van telers tot hybride aardappelzaad te vergroten. Door hun samenwerking proberen ze een combinatie van True Potato Seeds en hybriden te leveren aan lokale telers.

True Potato Seed is, volgens ambtenaren, resistent tegen ziekten, gemakkelijk te vervoeren en op te slaan. Solynta zegt dat de technologie het mogelijk maakt om nieuwe rassen binnen slechts twee jaar in de handel te brengen in plaats van zeven jaar (in vergelijking met pootaardappelen). Newtimes.co.rw citeerde Hein Kruyt, CEO van Solynta: "Samenwerking is van cruciaal belang om de wereldwijde uitdagingen op het gebied van de economie en de voedingsveiligheid aan te pakken."

RAB-directeur Patrick Karangwa zei dat dit een revolutionaire innovatie is: "We zijn verheugd om in de voorhoede te staan van deze baanbrekende innovatie en kijken ernaar uit om samen te blijven werken en een sterkere toekomst voor Rwanda en de wereld op te bouwen."

Placide Rukundo van RAB zei dat deze technologie nog steeds wordt geëvalueerd op het niveau van onderzoeksstations en nog niet op het niveau van tuinbouwbedrijven. "Dit onderzoek is begonnen in seizoen 2019. Als we vinden dat deze zaden veelbelovend zijn, zullen we overgaan tot een stap verder: testen op teeltbedrijven."

Tijdens elk teeltseizoen, zo voegde hij eraan toe, wordt in Rwanda  tussen de 50.000 en 60.000 ha aardappelen geteeld. De  aardappelteelt in het land wordt geschat op 916.000 ton/jaar. De aardappel is het derde gewas in Rwanda, na cassave en zoete aardappel. Daarnaast is het ook een belangrijke geldstroom in de Noordwestelijke delen van Rwanda.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven