Nieuwe verpakkingsmachine voor papieren verpakkingen

ILAPAK, specialist in verpakkingsmachines, heeft samen met Van der Windt Verpakking een 'baanbrekende' verpakkingsoplossing ontwikkeld. Als aanpassing op het 'vlaggenschipmodel', de Vegatronic 6000 van ILAPAK, kan het nieuwe systeem papieren pillow-verpakkingen en stazakken produceren die volledig recyclebaar zijn.

"Onze ingenieurs hebben de Vegatronic zo aangepast dat deze innovatieve papieren folies kan verwerken. Nu retailers als Tesco inzetten op meer papieren verpakkingen verwachten we dat dit nieuwe systeem zal kunnen rekenen op een enorme belangstelling. Het kost een fractie van wat andere machines voor de verwerking van papieren verpakkingen kosten en biedt gebruikers de mogelijkheid om ook traditionele folies op dezelfde verpakkingslijn te gebruiken," zegt Tony McDonald van ILAPAK VK. 

De druk op de voedingsmiddelenindustrie om het gebruik van niet-recyclebare verpakkingen terug te dringen, is het afgelopen jaar steeds verder toegenomen. In reactie hierop heeft er een verschuiving plaatsgevonden van niet-recyclebare folies naar recyclebare PE-folies. Deze plastic materialen moeten echter gescheiden worden ingezameld om gerecycled te kunnen worden. Supermarktketens zoals Tesco geven dan ook de voorkeur aan papieren folies die via het huisvuil gerecycled kunnen worden. 

De uitdaging voor het ontwikkelen van papieren folie dat voor verpakkingsmachines bruikbaar is, is dat het wat plastic moet bevatten om een succesvolle verzegeling mogelijk te maken. Als het materiaal aan de EN-standaard voor recycling moet voldoen, dan mag het plasticgehalte niet meer dan 5% van het gewicht bedragen, hoewel de sector streeft dit percentage onder de 3% te houden. De meeste papieren folies die momenteel op de markt zijn, zijn echter niet te recyclen," zegt ILAPAK. 

Dankzij samenwerking met de Nederlandse verpakkingsproducent Van der Windt Verpakking werd met succes een papieren folie ontwikkeld dat de naam CartoPaper draagt en voldoet aan de Europese standaard EN643.2. Het papiergehalte bedraagt minimaal 95% wat betekent dat het papier kan worden gerecycled. 

Met de baanbrekende Vegatronic 6000 als uitgangspunt heeft ILAPAK een vooruitstrevende verpakkingsmachine ontworpen die in staat is om van dit materiaal recyclebare papieren verpakkingen te maken voor diverse sectoren, zoals AGF, bakkerijproducten, snoep- en dierenvoeding.

De grote uitdaging voor de toepassing van papier op een verticale verpakkingsmachine is dat dit materiaal uiterst gevoelig is voor kreukelen. De voornaamste manier om dit probleem te voorkomen , is door het papier stevig op zijn plaats te houden en de ingenieurs van ILAPAK zijn hierin geslaagd.   

Het sluitsysteem van de Vegatronic 6000 moest eveneens opnieuw vorm worden gegeven. Bij het sluiten van een plastic folie wordt de hitte in het midden van het sealgebied toegepast, waarna het naar buiten wordt verspreid. Dit betekent dat de temperatuur op het te sealen oppervlak zo'n 15 tot 20 graden Celsius uiteen kan lopen. Papier is veel gevoeliger voor hitte waardoor het gelijkmatig over het te sealen oppervlak moet worden aangebracht. De ILAPAK is uitgerust met speciale sluitklemmen en een supergeleidende technologie om een snelle en gelijkmatige hitte-overdracht te garanderen. 

 

Bron: packagingeurope.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven