Citrus Annual Japan

Kansen voor citroentelers in Japan

De fruitteelt in Japan wordt gedomineerd door de citrusteelt met name de teelt van mandarijnen (de soorten Unshu Mikan en Chubankan) en kumquats. In de afgelopen 46 jaar is het aandeel van de citrusteelt echter dalende vanwege vergrijzing van de telers plus een gebrek aan mankracht en verminderde consumptie van fruit in Japan in het algemeen. Ongeveer 60% van de verkoop verloopt via lokale verkoop hoewel internetverkopen toenemen.

Ondanks de verminderde consumptie is de totale fruitimport door Japan stabiel gebleven op 1.700.000 ton. De Verenigde Staten zijn hoofdleverancier, vooral van sinaasappelen en citroenen. De vraag naar citroenen is stijgend in Japan, aldus de Citrus Annual van het USDA.

Het nieuwe handelsverdrag tussen Japan en Amerika voorziet in aantrekkelijke prijstarieven voor Amerikaanse sinaasappelen, die de verkoop naar verwachting zal verhogen.

Mandarijnen
Het totale areaal mandarijnen is in de afgelopen jaren iets teruggelopen naar 54.100 ha, terwijl de teelt zelf wel iets oploopt naar 994.000 ton. De verwachting is dat het aandeel van de Unshu Mikan-variëteit vanwege minder goede oogsten, vervangen gaat worden door de teelt van Chubankan en ander citrus.

Japan importeert met name Amerikaanse mandarijnen (13.000 ton). De totale import van mandarijnen loopt het komend jaar op naar 19.000 ton vanwege de verwachte lagere oogst van mandarijnen in Japan.

Slechts 7% van de eigen teelt van de mandarijnen wordt verwerkt tot sap, 90% wordt vers gegeten en 3% belandt in conserven. In verband met de verlaagde consumptie zijn de prijzen de laatste 10 jaar gestegen.

In 2018/2019 is de export van Japanse mandarijnen ten opzichte van 2017/2018 verminderd met 36,3% (1012 ton). Dit wordt veroorzaakt door concurrentie vanuit Zuid-Korea en China. De export voor 2019/2020 naar met name Zuidoost Azië wordt geraamd op 1000 ton.

Sinaasappelen
De sinaasappelteelt in Japan vindt plaats in de provincies Hiroshima en Shizuoka. Ze verschillen met buitenlandse sinaasappelen doordat ze bijna of geen residuen bevatten. Ook hier spelen bedreigingen door vergrijzing van telers en gebrek aan mankracht een rol. De verwachting is dat de sinaasappelteelt in 2019/2020 zal dalen tot 5% (370 ha/5607 ton).

Japanners hebben een voorkeur voor Navel sinaasappelen boven de Valencia-variëteit. Er worden vooral Amerikaanse sinaasappelen gegeten, omdat er in Japan zelf weinig wordt geteeld.

De verwachting is dat de import van sinaasappelen, met name vanuit de VS, in 2018/2019 gestegen zal zijn met 3% naar 85.049 ton. In 2019/2020 wordt nog eens een stijging van de totale import van sinaasappelen verwacht van 3,2% (naar 94.000 ton).

Gezien de lage teelt van sinaasappelen in Japan zelf, kan de export daarvan worden verwaarloosd.

Grapefruit
Vanaf 2004 loopt de consumptie van grapefruit terug, omdat de Japanse media berichten over een negatieve werking van medicijnen tegen hoge bloeddruk in combinatie met grapefruit. Aangezien vooral ouderen grapefruit eten, heeft dit zijn effect gehad. Grapefruit wordt tegenwoordig wel meer gebruikt in (alcoholische) fruitcocktails.

De voorspelling is dat de productie van grapefruit in 2019/2020 zal inkrimpen met 4% (naar 86.000 ton).

De import vanuit met name Zuid-Afrika, maar ook uit de Verenigde Staten, slonk met 9% (tot 64.329 ton) in 2018/2019. De verwachting is dat de import in 2019/2020 nog eens zal dalen met 6,8% (tot 60.000 ton).

Citroenen en limes
Meer dan 80% van de Japanse citroenteelt is geconcentreerd in de provincies Hiroshima en Ehime. In 2018/2019 is er veel schade aangericht door tyfoons en vorst in Hiroshima. Er wordt wel een herstel verwacht in 2019/2020 tot een teelt van 8.000 ton.

Japanners gebruiken citroen vooral als garnering, in saladesauzen, om eten te kruiden en ook in alcoholische fruitcocktails. De consumptie zit in de lift.

De import is gestegen met 11,6% (tot 56.839 ton) in 2018/2019 met name vanuit de Verenigde Staten. Voor het komende jaar wordt er een stijging van 5% verwacht (tot 623.000 ton).

Sinaasappelsap
Er wordt nauwelijks sinaasappelsap geproduceerd in Japan. Er wordt vooral geïmporteerd vanuit Brazilië. De consumptie ervan is in de laatste 5 jaar gedaald met 14%. Over het algemeen wordt er minder fruitsap gedronken in Japan vanaf 2013 vanwege het hoge suiker- en caloriegehalte. De verwachting is dat de consumptie nog verder zal dalen.

Bron: Japan Citrus Annual door USDA (United States Department of Agriculture) – Foreign Agricultural Service


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven