Lagerhuis stemt 9 januari over Brexit-wet

Dit jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie (EU). De nieuwe deadline, die is vastgesteld voor een akkoord, is 31 januari 2020. Op donderdag 9 januari aanstaande stemt het Lagerhuis opnieuw over de brexit-wet, inclusief alle amendementen. Daarna moet het Hogerhuis de wet nog goedkeuren, zo bericht ondernemersvereniging evofenedex.

Niet identiek aan terugtrekkingsakkoord
Als het Britse parlement én het Europees Parlement het terugtrekkingsakkoord voor de deadline goedkeuren, wordt een no deal brexit voorlopig voorkomen. Er is dan tot 31 december 2020 sprake van een overgangsperiode waarin vrijwel niets verandert.
De brexit-wet die premier Boris Johnson heeft voorgelegd aan het parlement, is niet identiek aan het terugtrekkingsakkoord. Dit akkoord bevat afspraken over de rechten van EU-burgers in het VK en Britten in de EU. Voor hen verandert er voorlopig vrijwel niets. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoeveel en hoelang de Britten meebetalen aan de Europese begroting. Bovendien is er een alternatieve oplossing beschreven voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Geen verlenging overgangsperiode
Als het niet lukt per 31 december 2020 een nieuwe handelsrelatie met de EU te bekrachtigen, is een no deal brexit vanaf deze datum alsnog aan de orde. Het VK wordt dan naar alle waarschijnlijkheid een derde land omdat Johnson de mogelijkheid de overgangsperiode eenmalig met twee jaar te verlengen uit de brexit-wet heeft gehaald. Deze overgangsperiode was bedoeld om meer tijd te hebben voor de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en het VK.

Voorbereidingen brexit
Een no deal brexit betekent dat er voorafgaand aan het importeren en exporteren naar of via het VK een douaneaangifte moet worden gedaan. Bedrijven die handel drijven met of via het VK doen er volgens evofenedex dan ook goed aan door te gaan met hun voorbereidingen op een brexit, no deal of niet.

Bron: evofenedex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven