Johan Kant, Kalisa Trading

“Grote hoeveelheden niet-gerooide aardappelen creëren onzekere marktsituatie”

Tholen – “We beginnen dit aardappeljaar met een zeer uitzonderlijke situatie die ik nog nooit heb meegemaakt”, vertelt Johan Kant van Kalisa Trading. “Er zitten momenteel nog zeer grote hoeveelheden consumptieaardappelen in de grond, voornamelijk in Groot-Brittannië. Zelfs in België, Nederland en Frankrijk zou er nog 1 tot 2 procent van de consumptieaardappelen nog niet geoogst zijn. In Groot-Brittannië spreken handelaren over 10 tot 12 procent aardappelen die nog niet geoogst zijn, dat komt neer op 500.000 a 600.000 ton. Indien deze geruchten kloppen, dan zou er in Groot-Brittannië niet meer als 4.400.000 ton consumptieaardappelen geoogst zijn op dit moment.”


Johan Kant in Egypte

De Engelse aardappeltelers zijn half december gestopt met het rooien van de aardappelen en zijn van plan om na winter nog zoveel mogelijk consumptieaardappelen te rooien. “Ik durf mij niet uit te spreken over de kwaliteit van deze laat gerooide aardappelen, maar naar alle waarschijnlijkheid komen deze op Britse markt terecht in valuebags van 25 kilo”, aldus de handelaar. “In Duitsland heeft men wel alle consumptieaardappelen geoogst, maar de Duitse oogstraming is wel wat naar beneden bijgesteld. De Duitsers hebben dit seizoen minder dan 10.000.000 ton aardappelen geoogst.”

“Waarschijnlijk is er maar een krappe 27.000.000 ton consumptieaardappelen geoogst in de NEPG-landen, maar vanwege de aardappelen die nog in de grond zitten is het onmogelijk om een conclusie te trekken. Wat gebeurd er als de aardappelen alsnog worden gerooid? En wat zijn deze aardappelen kwalitatief nog waard? Ik verwacht dat de prijs van de consumptieaardappel niet spotgoedkoop gaat worden dit jaar, maar ook niet dat prijs enorm gaat pieken. Kortom, het kan nog alle kanten op met de consumptieaardappelen in 2020”, besluit Johan.

Voor meer informatie:
Johan Kant
Kalisa Trading
Entrepotstraat 35
9100 Sint-Niklaas
+32(0)37 65 07 65
Johan.kant@kalisatrading.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven