EU-importtarieven nemen af voor Ecuadoraanse bananen

Vanaf 2020 zal Ecuador op gelijke voet concurreren met Colombia, Peru en Costa Rica bij de export van bananen naar de Europese Unie. In het kader van het handelsakkoord met de EU dat sinds 2017 van kracht is, werd immers een geleidelijke tariefverlaging bekomen.

Xavier Rosero, voorzitter van de Ecuadoraanse Federatie van Exporteurs (Fedexpor), zegt dat 2020 het eerste jaar is waarin de Ecuadoraanse banaan niet meer te lijden heeft onder een extra tariefmarge. "Dit is goed nieuws, maar we maken ons toch zorgen over het verlies aan marktaandeel in de EU. Dat heeft te maken met onze hoge kostenstructuur, terwijl de Midden-Amerikaanse landen en Colombia hun prijzen naar beneden hebben aangepast. Daardoor wordt het voor ons steeds moeilijker om te concurreren”, beweert Rosero.

Volgens Rosero is de overeenkomst een zeer positief gegeven omdat het Ecuador in staat heeft gesteld de export van bananen in de eerste twee jaar van het akkoord met gemiddeld 7% te verhogen. Zonder het handelsakkoord zou het land een groot deel van de tariefpreferenties van het Europees Algemeen Preferentieel Systeem (APS) hebben mislopen, wat alleen al in het eerste jaar een daling van de uitvoer met 400 tot 500 miljoen dollar zou betekend hebben.

Vóór de meerpartijenovereenkomst waren er volgens Fedexpor ongeveer 1.300 Ecuadoraanse bedrijven die naar Europa exporteerden, vandaag zijn er dat 1.450. Bovendien zijn er 250 nieuwe exportproducten bijgekomen. Rosero benadrukt dat deze cijfers het resultaat zijn van het project “Internationaliseer uw bedrijf”, waarmee ongeveer 120 bedrijven werden geselecteerd met als doel hun exportcapaciteit te versterken en hun producten aan te passen aan de behoeften van de Europese markt.

Bron: eluniverso.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven