USDA-jaarrapport citrus: Israël

Israëlische citrusteelt gedaald, exporteurs op zoek naar nieuwe exportmarkten voor grapefruit

Uit het jaarrapport van de USDA met betrekking tot Israël blijkt dat de citrusteelt in het jaar 2018-2019 veel lager was dan aanvankelijk werd geraamd. Voor het nieuwe seizoen, 2019-2020, wordt een areaalkrimp van ongeveer 80 hectare verwacht. Het productieve areaal wordt op zo'n 17.000 hectare geraamd, waarvan 763 hectare zal bestaan uit jonge boomgaarden die hun volledige productiepotentieel nog niet hebben bereikt. Het totale areaal is voornamelijk gekrompen als gevolg van het rooien van easypeelerrassen waar minder vraag naar is. Deze boomgaarden worden vervangen door met name grapefruit. De totale citrusoogst was in 2018-2019 opvallend kleiner dan voorgaande jaren en bleef ver onder de ramingen uit 2018. De productie zal in 2019-2020 naar verwachting weer het normale niveau bereiken met een totale productie van 525.000 ton, zolang er geen extreme weersomstandigheden voorkomen. 

Het rapport schrijft dat de sector het weer als voornaamste oorzaak van de kleinere oogst beschouwt. De zware regenval in het hele land beperkte het aantal dagen waarop kon worden geoogst en zorgde voor een latere oogst en kwaliteitsproblemen. Een hoog percentage van het fruit liep schade op en werd aan de verwerkende sector geleverd. Telers lieten eveneens weten dat sommige percelen niet eens werden geoogst vanwege overstromingen. Evenals in andere regio's op aarde veranderen de klimaatpatronen. Het frequenter voorkomen van extreme weersomstandigheden heeft zijn weerslag op de citrusteelt en -oogst. 

Volgens het rapport zal de sinaasappelproductie in het seizoen 2019-2020 weer terugkomen op het normale niveau met een gemiddeld areaal van 4.100 hectare. Op de lokale markt zullen de sterke vraag en goede prijzen naar verwachting aanhouden, wat mogelijk zal leiden tot een bescheiden groei van de sinaasappelproductie. Het leeuwendeel van de Israëlische sinaasappelen vindt zijn weg naar de lokale markt en binnenlandse verwerkende sector omdat de prijzen op internationale markten minder aantrekkelijk zijn. Het rapport raamt de sinaasappelproductie in 2019-2020 op 76.000 ton, wat neerkomt op een toename van 12%. Deze groei is gebaseerd op stabiele weersomstandigheden gedurende het hele teeltseizoen. Sinaasappelen vormen momenteel 23% van het totale citrusareaal. 

In lijn met de daling van de productie in andere categorieën gaat het rapport uit van een daling van de grapefruitproductie van nog eens 10% in het seizoen 2018-2019 van 155.000 ton naar 139.000 ton. De export van grapefruit naar bepaalde markten in Azië blijft sterk. De  consumptie van de verwerkende industrie zal waarschijnlijk dalen naar 68.000 ton omdat de kwaliteit van het fruit dit seizoen naar verwachting beter zal zijn, zo stelt het rapport.

Israël is op zoek naar nieuwe exportmarkten voor haar fruit waar het minder concurrentie ondervindt van andere landen. Momenteel is het land van plan om de export van grapefruit naar markten in het Verre Oosten, zoals Japan, Zuid-Korea en China, te verhogen en richt het zich op het openen van de Indiase markt voor Israëlische AGF. In Europa moet Israël concurreren met exporteurs uit Spanje en Marokko. Het langere exportseizoen van landen op het zuidelijk halfrond overlapt ook met de vroege Israëlische citrusoogst, zo meldt het rapport. 

Klik hier om het hele rapport te lezen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven