Ecuadoraanse havens bepalen de exportprijzen van bananen

Volgens de Ecuadoraanse exporteurs van bananen, het belangrijkste afzetproduct van het land, hangt de prijs van de zendingen af van de terminal van waaruit ze vertrekken. Volgens het digitale medium Expreso kost de export van een container bananen vanuit de haven van Guayaquil €180 minder dan een verzending via de haven van Posorja.

In een container zitten ongeveer 1.000 dozen. Zo kost elke doos die via Posorja verzonden wordt 18 cent meer dan een doos die geëxporteerd wordt via de terminals in El Guasmo, La Trinitaria of Fertisa. Voor bananen, waarvan bijna 400 mln dozen per jaar worden geëxporteerd, telt elke cent omdat de concurrentie vanuit Colombia, Costa Rica en Guatemala alleen maar toeneemt.

Het oogpunt van Guayaquil
José Antonio Contreras, algemeen directeur van Contecon Guayaquil, een concessiehouder die actief is in de Libertador Bolívar-terminal in Guayaquil, zegt dat veel exporteurs naar Guayaquil willen uitwijken omdat het kostenverschil erg groot is. Ook de verwachting dat de regering van Ecuador de subsidies gaat verlagen, doet de exportsector twijfelen om te exporteren vanuit Posorja.

Contreras zegt echter dat de situatie Guayaquil ook niet ten goede komt, omdat Contecon onmogelijk de omslag zal kunnen verhogen vanwege de huidige capaciteitsproblemen. Contecon heeft een (huidige) capaciteit van 1,5 mln containers, TPG (Haventerminal van Guayaquil) en de andere privéterminals tussen 1,5 of 1,6 mln en DPW Posorja 750.000 containers.

Bron: mundomaritimo.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven