Rapport USDA

Sterke daling van de Europese citrusproductie

Volgens een rapport van het United States Department of Agriculture (USDA) liggen ongunstige weersomstandigheden aan de basis van de daling van de citrusteelt in het huidige seizoen 2019/20 in Spanje en Italië, de twee belangrijkste citrustelers in de EU. Voor Spanje wordt dit jaar een oogst van 6,1 mln ton verwacht, 19% minder dan vorig jaar; voor Italië 2 mln ton, 20% minder dan in 2018/2019.

Naar schatting zullen er dit seizoen 5,8 mln ton sinaasappelen geplukt worden in de EU, 10% minder dan vorig jaar. De grootste daling valt op te tekenen voor beide bovengenoemde landen, niet alleen vanwege het slechte weer, maar ook omdat de dalende trend van het areaal blijft aanhouden. De teeltoppervlakte voor sinaasappelen blijft daarentegen toenemen in Griekenland en Portugal.

De productie van mandarijnen zal vermoedelijk 2,6 mln ton bedragen, een daling van 17,7%, voornamelijk door de mindere volumes in Spanje en Italië.

Volgens de USDA is de productiviteit van de citrusteelt in de EU in de afgelopen negen jaar gestegen, maar is het areaal afgenomen. Voor sinaasappelen wordt die afname geschat op 13% en voor mandarijnen op 8%.

Ook worden er volgens het rapport dit seizoen minder citroenen en grapefruit verwacht, respectievelijk 1,4 mln ton (– 12,6%) en 89.000 ton (– 17,5%). In tegenstelling tot de sinaasappelen en mandarijnen, is het areaal van citroen en grapefruit de afgelopen negen jaar in de EU met ongeveer 8% gegroeid.

De USDA merkt op dat de EU een netto-importeur van citrus is, ook al exporteert Spanje een groot deel van zijn productie, vooral naar andere EU-lidstaten. De import komt voornamelijk uit Zuid-Afrika, Noord-Afrika en Zuid-Amerika.

Ten slotte wijst het rapport erop dat de extra importtarieven voor Europese goederen in het kader van het Airbus-conflict gevolgen zal hebben voor de Europese zendingen van citrus naar de Amerikaanse markt, vooral dan voor Spaanse clementines en citroenen.

Bron: agropopular.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven