Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Internationaal marktoverzicht voor appelen

De Europese appelmarkt heeft zich voorlopig geconsolideerd. Vanwege een 20% kleinere Europese oogst dan vorig jaar moeten er dit jaar 10,5 miljoen ton appelen ondergebracht worden. Dit moet zonder problemen lukken. De positieve marktverwachting voor het lopende boekjaar berust vooral op de beneden gemiddelde en gemiddelde oogsten en op de massale oogstuitval in Polen door late vorst. De consequentie van de stabiele vraag en het duidelijk gereduceerde aanbod is een positieve prijsontwikkeling bij appelen in heel Europa.

De grootste teeltlanden van Europa (Polen, Italië, Frankrijk en Duitsland) meldden in november voor handappelen gesorteerd en verpakt gemiddeld 63,00 euro per 100 kg. Daarmee ligt de Europese groothandelsprijs 15% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

De Poolse appelteelt viel in 2019 2,1 miljoen ton c.q. 44% kleiner uit dan in het voorgaande jaar. Bij een geraamde oogst van 2,7 miljoen ton en een eigen verbruik van +/- 2,1 miljoen ton (versmarkt 30%, verwerking 70%) zal er dit jaar niet veel overblijven voor grote export. Normaal gesproken exporteert Polen circa 1 miljoen ton appelen per boekjaar. Daarvan wordt 30% binnen Europa en 70% buiten Europa geëxporteerd. Voor Poolse distributeurs zal dit jaar belangrijk zijn om de stammarkten te bedienen. Hiertoe horen in belangrijke mate Wit-Rusland, Egypte, Kazachstan en Roemenië. Hoge Poolse binnenlandse prijzen werken reeds remmend op de export naar deze traditioneel prijsgevoelige landen. Vanwege de beperkte beschikbaarheid is het Poolse prijsniveau in november vergeleken bij het vijfjarig gemiddelde met 75% toegenomen.

Italië geldt in Europa niet alleen als hoofdteler van appelen voor de versmarkt, maar ook als belangrijkste exporteur. Sinds 2015 werd het Italiaanse appelareaal ten koste van steenfruit met 10% uitgebreid. Met een oogst van 2,2 miljoen ton in 2019 viel de Italiaanse oogst bijna 3% kleiner uit dan in het voorgaande jaar, wat neerkomst op een gemiddelde oogst. Het grote aantal kleine appelen vereist verlaging van de prijzen. Met 68,00 euro per 100 kg ligt de Italiaanse appelprijs op hetzelfde niveau als vorig jaar en op hetzelfde niveau als het vijfjarig gemiddelde.

Tegen de Europese trend in bracht Frankrijk met 1,65 miljoen ton een bovengemiddelde appeloogst bijeen. Een stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar en een stijging van 6% ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Vergeleken bij de andere grootste appeltelers van Europa blijft in Frankrijk de waarde van de appelen het hoogste. De Franse groothandelsprijs bedroeg in november 85,00 euro per 100 kg.

In Duitsland werden er in 2019 949.000 ton appelen geteeld op 34.000 hectare. Dit komt neer op een 21% kleinere oogst dan in 2018. In veel regio's, maar in het bijzonder in het oosten, had men last gehad van late vorst en hagel. Ook alterneren veel appelbomen na de recordoogst van het voorgaande jaar.

De Duitse groothandelsprijs is in november met 60,00 euro per 100 kg op het bestaande niveau gebleven und bevindt zich 25% boven het vijfjarig nationale gemiddelde und 5% onder het Europese gemiddelde.

Europese landbouwmarkten - outlook 2030

De prognosemodellen rekenen tot 2030 met een toename van de Europese appeloogst naar gemiddeld 12 miljoen ton per jaar. De modernisering en vertechnisering van de boomgaarden gaat gestaag door en oude bestanden worden toenemend, ten gunste van concurrerende rassen, vervangen. De export van handappelen moet met 0,7% per jaar groeien. De import zal naar verwachting met circa 500.000 ton per jaar constant blijven.


Klik hier voor uitvergroting

De Europese appelconsumptie per hoofd van de bevolking blijft licht afnemen. Vermoedelijk zal de daling van tot nu toe -0,6% per jaar licht afzwakken naar -0,3% per jaar. De Europese Commissie gaat dus van een constante ontwikkeling van de Europese appelmarkt uit. Naast de klimaatomstandigheden zullen de teelt- en verkoopstrategie van Polen, de Europese vraag en de beschikbaarheid van nieuwe exportmarkten beslissend zijn voor een evenwichtige binnenlandse markt.

Publicatiedatum: