Hoe vroeger de druivenvariëteit, hoe beter de winst. Dat is de filosofie van een Israëlische wetenschapper die aan nieuwe rassen heeft gewerkt. Een van de variëteiten smaakt zelfs naar appelen.
De Israëlische wetenschapper Dr. Avi Perl van het Volcani Institute, voorheen hoofdwetenschapper aan het ministerie van Landbouw, leidt het Israëlische veredelingsproject met als doel een aantal nieuwe pitloze tafeldruiven te ontwikkelen, zowel voor het voor- , midden- als late seizoen. Het Volcani Institute werkt al meer dan tien jaar samen met Grape Evolution.
"De resultaten van het Israëlische druivenonderzoek waren veel groter dan de Israëlische industrie aankon. We hebben daarom partners gevonden om ons onderzoek te commercialiseren. Toen kwamen we Grape Evolution tegen, een bedrijf dat speciaal voor dit project is opgericht. Grape Evolution commercialiseert onze rassen in het Midden-Oosten, Zuid-Europa, evenals de Egyptische en alle Noord-Afrikaanse markten", vertelt Perl. "Bij het kweken van druiven kun je je concentreren op een van de drie momenten: vroege, midden- en late seizoenvariëteiten. Elk heeft zijn eigen vorm, kleur en smaak. We kruisen alleen pitloze variëteiten met elkaar en creëren nieuwe selecties die later in de wijngaard worden geëvalueerd."
Dr. Avi Perl
Voor Grape Evolution en Perl is het doel om voornamelijk vroege variëteiten te ontwikkelen die zo snel mogelijk klaar zijn voor de oogst. “Jaren geleden hebben we de Prime ontwikkeld, een bekende witte pitloze variëteit. Sindsdien hebben we ons al meer dan tien jaar gespecialiseerd in het ontwikkelen van vroege variëteiten. We hebben daar de beste genenbank ter wereld voor. Vroege variëteiten zijn erg belangrijk voor Zuid-Afrikaanse telers en voor vele andere markten.
Deze uitgebreide genenbank maakt ons tot een autoriteit in dit vakgebied. Het is voordelig om een vroege variëteit zo vroeg mogelijk in het seizoen klaar te hebben voor de oogst. Hoe vroeger, hoe beter de prijzen zullen zijn en er zijn meestal minder producten op de markt. Wie dus de vroegste variëteiten heeft, kan behoorlijk wat geld verdienen. Het tweede kenmerk dat ons project bijzonder maakt, is de focus op smaak. We begrijpen dat de smaak van druiven niet alleen 'zoet water' moet zijn, dus we doen ons best om de smaak van de variëteit een ervaring te laten zijn", legt Perl uit.
De Early Pearl variëteit
In de zoektocht naar meer smaakdiversiteit kwam Perl op het idee om de variëteiten uit het Westen te combineren met die van de Oosterse landen. “Vroeger was het kruisen van variëteiten uit het Oosten en Westen niet zo makkelijk, vooral vanwege politieke kwesties. Die situatie is veranderd, waardoor we nu in staat waren exotische en unieke smaken te creëren door deze verschillende genenpolen eindelijk samen te brengen. We noemen deze kruising Oost-west. Het kruisen van de variëteiten heeft geleid tot unieke nieuwe variëteiten, waarvan ik er vier zal beschrijven.”
De Exotic Pearl
"Allereerst is er de Early Pearl, een zwarte pitloze variëteit die als eerste op de markt moet zijn. De tweede variëteit is de Exotic Pearl. Deze variëteit heeft zijn lychee smaak van een Oost-Aziatische rode variëteit. De Giant Pearl is een pitloze druif die lijkt op de Red Globe variëteiten, maar uiteraard zonder pitten. Tenslotte hebben we ook de unieke Grapple: een witte variëteit en erg laat in het seizoen. De naam is een mix van het woord 'grape' (druif) en het woord 'apple' (appel) omdat de druif naar een appel smaakt. Het is echt een uniek soort fruit", vertelt Perl.
Giant Pearl
Perl geeft aan veel plannen te hebben voor dit jaar: “We werken samen met Grape Evolution om deze rassen binnen twee jaar commercieel beschikbaar te hebben in Zuid-Europa en Noord-Afrika, terwijl we tegelijkertijd uitbreiden met nieuwe samenwerkingen in Zuid- en Noord-Amerika. Dit jaar willen we de smaak van onze variëteiten blijven verbeteren en proberen om ze nog eerder klaar te hebben voor de oogst. We willen deze kans aangrijpen om iedereen een fantastisch 2020 te wensen! ”, concludeert Perl.
De Grapple variëteit
Voor meer informatie:
Voor Fruit Logistica afspraken:
Jessica Kanellou
Grape Evolution
Tel: +30 210 8021844
Email: Jessica.Kanellou@grapeevolution.com
www.grapeevolution.com
Avi Perl
Volcani Institute
Tel: +972 50-6220025
Email: avichai.perl@gmail.com