Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Mauritius moeten netten lychees beschermen tegen vleermuizen

Tegen de Mauritius vleermuis (Pteropus niger) is herhaaldelijk actie ondernomen door druk vanuit de fruitteeltsector vanwege schade aan waardevolle fruitplantages zoals lychees.

Wetenschappers van de Mauritius Wildlife Foundation in Vacoas: "We hebben de schade aan lycheebomen in privétuinen beoordeeld in Centraal-Mauritius en de impact van het gebruik van netten geëvalueerd. De opbrengst was bij het gebruik van netten een derde hoger."

Lycheeschade: natuurlijke splijting (a, b), onbekend (c), schade door vogels (d, e en f), en vleermuisschade (g, h en i).

"We denken dat fruitvleermuizen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 42% van de totale schade, maar het is moeilijk om bij dergelijke beoordelingen de schade aan één enkele oorzaak toe te schrijven. Hoewel we de waarde van beschermende netten aantonen, erkennen we dat er andere kanten bestaan tegen het gebruik ervan. Een meer holistische aanpak zoals gewasbescherming, strategieën voor bosherstel en het aanpakken van negatieve publieke opvattingen over vleermuizen in het algemeen is noodzakelijk om het voortbestaan van deze endemische soort te garanderen".

Bron: Tollington S., Kareemun Z., Augustin A., Lallchand K., Tatayah V., Zimmermann A., "Quantifying the damage caused by fruit bats to backyard lychee trees in Mauritius and evaluating the benefits of protective netting", 2019, PLoS One, Vol. 14(8):e0220955.

Publicatiedatum: