In Mauritius moeten netten lychees beschermen tegen vleermuizen

Tegen de Mauritius vleermuis (Pteropus niger) is herhaaldelijk actie ondernomen door druk vanuit de fruitteeltsector vanwege schade aan waardevolle fruitplantages zoals lychees.

Wetenschappers van de Mauritius Wildlife Foundation in Vacoas: "We hebben de schade aan lycheebomen in privétuinen beoordeeld in Centraal-Mauritius en de impact van het gebruik van netten geëvalueerd. De opbrengst was bij het gebruik van netten een derde hoger."

Lycheeschade: natuurlijke splijting (a, b), onbekend (c), schade door vogels (d, e en f), en vleermuisschade (g, h en i).

"We denken dat fruitvleermuizen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 42% van de totale schade, maar het is moeilijk om bij dergelijke beoordelingen de schade aan één enkele oorzaak toe te schrijven. Hoewel we de waarde van beschermende netten aantonen, erkennen we dat er andere kanten bestaan tegen het gebruik ervan. Een meer holistische aanpak zoals gewasbescherming, strategieën voor bosherstel en het aanpakken van negatieve publieke opvattingen over vleermuizen in het algemeen is noodzakelijk om het voortbestaan van deze endemische soort te garanderen".

Bron: Tollington S., Kareemun Z., Augustin A., Lallchand K., Tatayah V., Zimmermann A., "Quantifying the damage caused by fruit bats to backyard lychee trees in Mauritius and evaluating the benefits of protective netting", 2019, PLoS One, Vol. 14(8):e0220955.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven