Stella Rasmussen over het eerste volledige boekjaar

"Er zijn veel kansen om het Keniaanse exportpotentieel verder te benutten"

Ieder jaar zijn er veel faillissementsaanvragen en nieuw ingeschreven bedrijven in de Duitse groenten- en fruithandel. Voor Stella Rasmussen – een jonge, ambitieuze onderneemster met Keniaanse wortels – was 2019 het eerste volledige boekjaar. Het gelijknamige bedrijf distribueert overwegend peulvruchten, maar ook chili, kruiden en exotisch fruit uit kleinschalige Keniaanse teelt. Stella vertelt over het lopende seizoen en het verkooppotentieel van verse Keniaanse producten op de lange termijn.


Een selectie uit de actuele productcatalogus

Het handelsmerk van het in 2018 opgerichte bedrijf is verse producten direct vanuit de oorsprong onder het eigen label op de Europese markt aan te bieden. Om een goed functionerende leveringsketen te kunnen garanderen, houdt Stella zich niet alleen met de uiteindelijke verkoop in Europa bezig, maar is ze ook betrokken bij het teelt- en verpakkingsproces in het oorsprongsland. "Naast mijn bedrijf in het Duitse Meerbusch beschikken we over een eigen teelt- en verpakkingsbedrijf in Kenia. Aangezien ik in Duitsland woon en grotendeels ook hier werk, begrijp ik de cultuur en het bedrijfsleven in beide landen. Dat is een groot voordeel in deze branche, want betrouwbaar kwaliteitsmanagement van de teelt tot aan het vliegtuigtransport is uiteindelijk van doorslaggevend belang.“


Babymaïs wordt ook als ingevlogen product in Europa afgezet. 

Goede verkoopkansen in Nederland
Hoewel de handelaarster pas sinds ongeveer anderhalf jaar zelfstandig is, is het haar reeds gelukt om contacten in vele Europese landen aan te knopen en meerdere afzetmarkten te bedienen. Met haar hoofdproduct, de peulvruchten, heeft ze tot nu toe grootafnemers in Frankrijk en Duitsland kunnen overtuigen. "De vraag schommelt continu op de verschillende afzetmarkten. Daarom is het moeilijk in te schatten hoe de markt zich op de lange termijn zal ontwikkelen. Vanwege de actuele verkoopsituatie zie ik goede verkoopkansen in Nederland. Op productniveau is de vraag naar sugarsnaps en peulen iets groter dan de vraag naar bonen.“


Basilicum in bedekte teelt

Overstromingen op de akkers
Momenteel bevindt het bedrijf zich nog steeds in het hoofdseizoen voor peulvruchten en kruiden. De afgelopen weken waren er aanhoudend alarmerende berichten over het weer in het Oost-Afrikaanse land. Ook de contractakkers van het jonge bedrijf zijn niet bespaard gebleven van overstromingen, bevestigt Stella. "Het lopende seizoen was tot enkele weken geleden erg goed gevorderd. Helaas heeft de hevige neerslag het grootste deel van onze akkers beïnvloed. Het weer heeft tot kwaliteitsverlies bij de sugarsnaps en peulen geleid, waardoor er uiteindelijk minder producten voor de verkoop overbleven."

Het oogstverlies dat door het weer werd veroorzaakt en hogere reclamatiepercentages leiden desondanks niet tot een vroeg seizoenseinde, zegt Stella. "Er zal direct na kerst sprake zijn van een korte rustfase in de handel. We verwachten echter dat de verkoop in de loop van januari weer toe zal nemen."


Verse bonen worden ter plekke in Kenia gesorteerd en verpakt.

Assortimentsuitbreiding en tweede klasse producten
Ondanks de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar ziet de handelaarster de toekomst in z'n totaliteit positief tegemoet. Het bedrijfsdoel voor de lange termijn is om iets te doen met de tot nu toe opgedane ervaringen en gekregen feedback: "We streven ernaar om ons assortiment stapsgewijs uit te breiden nadat we gemerkt hebben dat onze bestaande klanten waarde hechten aan een uitgebreidere productkeuze. Kenia is een vruchtbaar land waar men op de akkers een breed scala aan groenten- en fruitsoorten kan telen: er zijn dus veel kansen om dit exportpotentieel verder te benutten."

Voor meer informatie:
Stella Rasmussen
STELLA RASMUSSEN GmbH
D-40670 Meerbusch
Tel: +49 (0) 1746342466
E-mail: Stella@stellarasmussen.com  
Web: www.stellarasmussen.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven