Special jaaroverzicht december

Cocaïne, noodweer in Spanje en Kenia, Quality Queen failliet en protesterende boeren

Het laatste jaaroverzicht alweer, december. De maand waarin kunstenaar Maurizio Cattelan besloot om een banaan op de muur te duct tapen. Voor ruim €120.000 euro kan men dit kunstwerk in huis halen (banaan niet inbegrepen). Een collega-kunstenaar kwam echter binnengewandeld en peuzelde het kunstwerk van Maurizio op. Het museum verving de banaan door een nieuw exemplaar.

Naast die ene banaan aan de muur was het vooral de maand van de tomaten, aardbeien en peren. Voor de wintergroenten echter was het niet zo'n best seizoen, de winter was te warm om de vraag goed op te stuwen. Tekorten dreigen op de markt voor lychees, Madagaskar was er namelijk vroeg bij maar het seizoen in Zuid-Afrika loopt vertraging op.

Een witte kerst zit er dit jaar niet in voor Nederland. Nou ja, ligt er natuurlijk aan hoe je dat interpreteert, want de Cocaïnesmokkel stond deze maand weer wat duidelijker in de schijnwerpers. Danny Ghosen ging voor zijn programma Narcostaat langs in de haven van Vlissingen, John van den Heuvel maakte een documentaire over de cocaïnesmokkel en de eigenaren van De Groot werden opnieuw bedreigd door criminelen. Ondertussen werd er 750 kilo cocaïne onderschept tussen de bananen in Vlissingen en trof men tussen de meloenen ook een partij aan. Later werd er nog eens voor 1900 kilo coke aangetroffen tussen de mango's, bananen en meloenen in Vlissingen en Rotterdam.

CarSol Europe had meer blauwe bessen te verwerken uit Chili en daarom nam het bedrijf een nieuwe optische sorteermachine in gebruik. De eerste pallets op de nieuwe lijn bij de logistiek dienstverlener werden in Maasdijk verpakt. De leverancier van de machine is Elifab, dat dit type voor het eerst in Nederland heeft geleverd.

Langs de Middellandse Zeekust kampen verschillende gebieden aan het begin van december met veel regen, wind, sneeuw en een wilde zee. Catalonië, de regio Valencia, Murcia en de Balearen kampen al sinds het begin van de week met ongunstige weersomstandigheden. Eerder werd de regio ook al getroffen door zware regenval in september.

Posthuma nam in december de activiteiten van Apotheker over. Het gehele commerciële team en de chauffeurs, in totaal zeven personen, maken de overstap naar Postuma AGF. De vestiging van Apotheker aan De Hallen 8 in Groningen zal per 1 januari sluiten. Eigenaar Frank Apotheker deed vanwege gezondheidsredenen een stapje terug.

Apeel en Nature's Pride kondigden deze maand ook aan dat voor het eerst de gecoate avocado's van het bedrijf terug te vinden zijn in de Europese schappen. De avocado's zullen in eerste instantie nog terechtkomen in de Duitse en Deense supermarkten.

BioVerbeek, het toonaangevende biologische glastuinbouwbedrijf uit het Limburgse Velden, bestaat dit jaar 40 jaar. Onder leiding van de gebroeders Leo, Jac en Fons Verbeek is het bedrijf inmiddels ruim 20 jaar geleden omgeschakeld naar biologische teelt. Het 40-jarig jubileum van BioVerbeek is groots gevierd met een tweedaags feest. 

In december werd ook het faillissement van Quality Queen uitgesproken. Het rommelde al langer bij het bedrijf. Twee enorm slechte seizoenen voor paprika's deed het bedrijf de das om terwijl de volumes al aan de supermarkt verkocht waren. Later in de maand wordt ook de verpakkingsafdeling van het bedrijf failliet verklaard.

Ander slecht nieuws was er uit de Pensioensector voor de AGF-handelaren. BPF AVH heeft in een brief op 27 november aangekondigd dat het de pensioenen met 10% gaat korten.

Verse groentenspecialist Peter van Halder uit Den Bosch, sinds 2017 onderdeel van HAK, gaat met ingang van 1 januari 2020 zijn klanten in de grootverbruik-, out of home- en retailkanalen bedienen onder de naam HAK Fresh. De naamsverandering volgt op diverse investeringen die afgelopen twee jaar bij Peter van Halder zijn gedaan.

Naast het slechte weer in Spanje is het ook niet best in Kenia. Het land heeft te kampen met extreme neerslag en koud weer. Dat brengt voor de decembermaanden de export van kruiden naar Europa in gevaar.

Op de ledenvergadering van het comité uienhandel is het ondertussen feest. De exportcijfers zien er rooskleurig uit en overtreffen al het recordjaar van 2017/2018. De export van 550.000 ton heeft vooral te maken met de tekorten in India.

In Groot-Brittannië heeft premier Boris Johnson de verkiezingen gewonnen op 12 december. Labour is verpletterd waardoor de conservatieven een meerderheid hebben in het parlement. Niets staat daarmee de Brexit voor Johnson nog in de weg. Vooral niet als op 21 december het parlement voor de Brexit-deal van Johnson stemt.

Spanning was er deze maand rond een mogelijke actie van de Farmers Defence Force. Op 18 december wilde de groep de distributiecentra van de supermarkten blokkeren om zo de bevoorrading te stokken. Het CBL stapte daarop naar de rechter omdat het een miljoenenstrop vreesde. Op het laatste moment legde de FDF de acties neer. Wel waren er protesterende boeren die opnieuw de weg op gingen.

Met ingang van 1 februari 2020 is Vincent Deenen aangesteld als nieuwe Algemeen Directeur van het internationale veredelingsbedrijf Limgroup. Hij volgt hiermee Robbert van der Kruk op.

 

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 16 december hebben de leden van Koninklijke Telersvereniging ZON zich uitgesproken voor meer samenwerking tussen de diverse telersgroepen, de coöperatie en de afzetorganisatie ZON. Tot slot is het besluit genomen om begin 2020 een bedrag van 10 miljoen euro uit de Bijzondere Reserve uit te keren aan de leden. 

Een Jumbo-ondernemer in Soest heeft de primeur te pakken met een volledige lijn plasticvrije-AGF verpakkingen in zijn winkel. de verpakkingen worden geleverd door AGF-Holland die eerder in oktober deze plasticvrije lijn onder het merk Johannes had aangekondigd.

Voor de volgende editie van de Asia Fruit Logistica was er al nieuws. De organisatie verplaatst uit voorzorg de beurs van Hong Kong naar Singapore. De beurs wordt gehouden van 16 tot 18 september in de Singapore Expo.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.