Deense supermarktketen REMA 1000 en Euro Pool System bouwen wasinstallatie voor herbruikbare plastic bakken

Supermarktketen REMA 1000 en Euro Pool System zetten hun nauwe samenwerking voort en zullen binnenkort de eerste stappen zetten in een volledig geautomatiseerde wasinstallatie. De wasinstallatie moet de 16 miljoen plastic bakken, die jaarlijks door de keten gebruikt worden voor groenten en fruit, reinigen en recyclen.

Dagelijks wordt groenten en fruit in meer dan 40.000 groene plastic bakken vanuit de magazijnen van REMA 1000 naar de supermarkten vervoerd, waar ze op de groenten- en fruitafdeling uitgestald worden.

REMA 1000 werkt al een aantal jaar samen met het Europese Euro Pool System, dat zich gespecialiseerd heeft in recyclebare plastic bakken voor supermarkten. Euro Pool System heeft klanten in 30 landen en hun 71 servicecentra zorgen voor de levering van verse goederen aan supermarkten in Europa.

De groene plastic bakken, die door REMA 1000 al gebruikt worden, worden na gebruik in elkaar gestapeld en voor reiniging naar Euro Pool Systems wasinstallaties in heel Europa gestuurd. Daarna kunnen ze weer gevuld worden met verse groente en fruit. Als ze niet hergebruikt kunnen worden, worden de bakken gerecycled om nieuwe bakken te maken.

Euro Pool System stelt dat hun manier van reinigen en hergebruiken beter is voor het klimaat dan werken met bakken die slechts één keer gebruikt kunnen worden. Na een testperiode hebben REMA 1000 en Euro Pool System er nu voor gekozen om de technologie permanent naar Denemarken te brengen.

Ole Thomsen, directeur logistiek bij REMA 1000: “Het is natuurlijk logischer om een installatie in eigen land te hebben in plaats van de bakken door heel Europa te vervoeren. Sinds december 2018 hebben we een tijdelijke wasinstallatie in Vejle, maar vanwege onze groei en de uitfasering van wegwerpverpakkingen, heeft een permanente oplossing nu onze voorkeur. De bakken hebben een levensduur van ongeveer 15 jaar. Daarna worden ze gegranuleerd en kan het plastic worden hergebruikt.”

De fabriek wordt 18000 vierkante meter groot en staat dicht bij het hoofdmagazijn van REMA 1000 in Horsens, in Midden-Jutland. REMA 1000 is verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe fabriek, terwijl Euro Pool System investeert in de technologie en de wasinstallaties bouwt, die meer dan 50 miljoen plastic bakken per jaar kunnen verwerken. Dat zorgt ervoor dat andere bedrijven, die ook met herbruikbare plastic bakken werken, ook gebruik kunnen maken van deze fabriek.

Ook is de fabriek groot genoeg voor een nieuwe retourterminal. Daar kunnen retourverpakkingen en recyclebaar karton en plastic van REMA 1000 supermarkten uit het hele land ingenomen worden. De start van de bouw van de nieuwe fabriek staat gepland voor begin 2020 en de fabriek is naar verwachting eind zomer 2020 klaar. REMA 1000 verwacht tegen die tijd ook de 350 winkels in Denemarken aan te tikken.

REMA 1000 heeft Ajcon Entreprenør- og Ingeniørfirma A/S gekozen als partner in het project. Ajcon is, met Ajcon Project, verantwoordelijk voor de hele bouw van de fabriek, inclusief het ontwerp.

Bron: via.ritzau.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven