Witte Schälbetrieb zet in op teelt en verwerking op één plaats

"Gesneden aardappelen maken tot wel 90% van onze omzet uit"

In de huidige tijd waarin sprake is van personeelsgebrek en hoge eisen van de klanten, is er steeds meer vraag naar hoogwaardige convenience-producten. De producten moeten zo mogelijk uit lokale teelt stammen, met voorzichtigheid voor het product verwerkt worden en binnen de kortste tijd uitgeleverd worden. Juist deze korte, lokale leveringsketen is sinds circa dertien jaar het handelsmerk van het Noord-Duitse bedrijf Witte. Het schilbedrijf zet voor 100 procent in op de verwerking van de eigen teelt, verwerkt de producten op dezelfde plaats en levert ze uit aan de meest uiteenlopende grootafnemers binnen de regio.

Rechts: Florian Witte is de eigenaar van het bedrijf: Hij zet het hele jaar in op raszuiverheid bij de schilaardappelen. De grondstoffen worden afgenomen van het nabijgelegen teeltbedrijf Richters, het bedrijf van zijn zwager.


Ongeveer dertien jaar geleden werd het huidige schilbedrijf van Florian Witte opgericht en sindsdien heeft men de afzethoeveelheid evenals de clientèle geleidelijk aan steeds verder uit kunnen breiden. "De bedrijfsactiviteiten kunnen onderverdeeld worden in twee hoofdpijlers: ten eerste bedienen we aanbieders op de groothandelsmarkt in Hamburg evenals verschillende cash & carry-markten. Bovendien leveren we onze producten aan allerlei soorten grootkeukens, van school- en bedrijfskantines tot aan kinderdagverblijven“, zegt Florian. Hoewel er in de periode voor kerst geen grote afzetstijging te zien is, is de eigenaar zeer tevreden. "Over het algemeen zijn de herfst en de winter een goede tijd voor ons, omdat aardappelen dan vaak als bijlage bij wild- en vleesgerechten gegeten worden."

Impressies van de aardappelteelt bij het teeltbedrijf Richters. 

Teelt en verwerking op dezelfde plaats
De bedrijfsstructuur van de firma is heel uniek, want de grondstoffen worden uitsluitend van het nabijgelegen Kartoffelhof Richters afgenomen. De teelt en de verwerking van de lokale aardappelen geschiedt daarmee daadwerkelijk op één gedeelde plaats. "Het hoofdras dat we leveren is de Belana, die het beste geschikt is voor verse verwerking. We zijn momenteel in staat om de markt twaalf maanden per jaar van hoogwaardige, lokale aardappelen te voorzien, ook als het gaat om vroege aardappelen“, aldus Florian. 


De verse aardappelproducten worden in mooie vacuümzakken van 5 of 10 kg uitgeleverd. Momenteel werkt men aan kleinere verpakkingen voor de retail, die nog bewerkt worden.

De bestaande capaciteiten nog beter benutten
De schilaardappelen zijn in de meest uiteenlopende variaties in de handel verkrijgbaar – heel, gehalveerd, in kwarten, in schijfjes of in blokjes. Belangrijk is vooral dat de kwaliteit van de aardappelen gedurende de complete leveringsketen gelijk blijft door het gebruik van de juiste teelt-, opslag- en koelingscapaciteiten. "Normaal gesproken wordt ons product voor 90 procent gehalveerd of in kwarten uitgeleverd, zodat de aardappelen direct op het bord geserveerd kunnen worden. Buiten dit standaardassortiment bieden we meerdere speciale snijvormen aan die tegen een kleine meerprijs verkrijgbaar zijn."


Impressies van de schilinstallatie

Alles bij elkaar gelooft de geëngageerde specialist in het verdere potentieel van de aardappelverwerking. "Er is heel duidelijk steeds meer vraag naar deze kant-en-klare producten. We hebben ons zo opgesteld dat we de bestaande capaciteiten nog verder uit kunnen bouwen. Voor de komende jaren hebben we ons ten doel gesteld om dit potentieel nog beter te benutten en ons verder te specialiseren op geschilde aardappelproducten", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Witte Schälbetrieb
Inh. Florian Witte
Lünenspecken 5
21717 Fredenbeck-Wedel
Tel. 04164 877990
Fax 04164 877991
info@witte-schaelbetrieb.de  
www.witte-schaelbetrieb.de  

Kartoffelhof Richters KG
Königsdamm 12
21698 Bargstedt-Frankenmoor
Telefoon: 04164 2574
Telefax: 04164 1354
E-mail: info@kartoffelhof-richters.de 
www.kartoffelhof-richters.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven