Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
groeiende Duitse vraag naar exotische paddenstoelen en paddenstoelenmixen

"Goed cantharellenseizoen, slecht seizoen voor eekhoorntjesbrood"

2019 was voor de Duitse paddenstoelenbranche een bijzonder spannend jaar: op een bijzonder succesvol seizoen bij de cantharellen volgde, vanwege de hitte in de Balkanlanden, een slecht seizoen voor eekhoorntjesbrood. Ondertussen worden de exotische paddenstoelen en paddenstoelenmixen jaarlijks beter ontvangen in de Duitse groothandel. FreshPlaza.de sprak midden in het kerstseizoen met de ervaren paddenstoelengroothandelaar Uwe Buschhaus over de eindbalans van het jaar 2019, evenals de kansen en uitdagingen in de nabije toekomst.

Champignons: vraag tijdens kerst kon nauwelijks gedekt worden
December is ieder jaar één van de belangrijkste maanden voor de Duitse paddenstoelenhandelaren: vanaf midden/ eind november – zodra de eerste kerstmarkten hun deuren openen – vertoont de markt voor champignons een aanzienlijke afzetstijging: "De kerstmarkten hebben overwegend kleine producten nodig met een diameter van drie tot vier centimeter. Niet de prijs, maar hoofdzakelijk dat de verwerking van een product weinig tijd kost is hier doorslaggevend. We kunnen aan deze vraag naar kleine witte champignons deels nauwelijks voldoen, waardoor het soms tot kleine gaten in de levering komt. De vraag is naar schatting meer dan dubbel zo groot dan normaal."


Verse cantharellen in het magazijn van de paddenstoelengroothandel in Meckenheim in de zomer van 2019.

Hoewel de prijzen van champignons ronduit vast en stabiel blijven, is er in het afgelopen jaar met name bij de Nederlandse champignons sprake geweest van aanzienlijke prijsverhogingen. Hierdoor oriënteren steeds meer handelaren zich op de Poolse markt. "Inmiddels kopen we het grootste deel van onze producten reeds in Polen. We hebben betrouwbare leveranciers kunnen vinden en krijgen de champignons uit Poolse teelt dagelijks geleverd“, bevestigt Uwe. De vraag naar witte champignons is nog steeds het grootst, bruine champignons maken slechts 10 procent van de totale productoverslag uit. De Duitse champignonteelt blijft duidelijk achter bij die in de buurlanden. "Gezien de grote vraag naar lokaliteit zal de teelt in de komende jaren misschien iets toenemen. De grote hoeveelheden zullen we desondanks nog steeds uit het buitenland afnemen."


Uitgesorteerde cantharellen 

Cantharellen: goede oogst, langer seizoen
Wat omzet betreft zijn de bospaddenstoelen de belangrijkste pijler van de gespecialiseerde groothandelaar. In deze categorie worden naar verhouding de grootste marges bereikt, bevestigde Uwe reeds in een vorig interview. "Het huidige seizoen bij de cantharellen was zeer succesvol: vergeleken bij vorig jaar hebben we duidelijk grotere hoeveelheden (circa 20 procent) binnen gekregen. In alle belangrijke teeltgebieden, of het nu Rusland is of in de Baltische staten, was de oogst groter dan anders, waardoor het seizoen uiteindelijk ook gerekt kon worden tot in oktober. De prijzen waren vanwege de rijkelijke beschikbaarheid daarentegen iets lager dan vorig jaar“, schetst Uwe het seizoensverloop.


Cantharellen in een handgemaakt houten mandje.


Vers eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood: hitte beïnvloedde het seizoen
In tegenstelling tot het cantharellenseizoen was het herfstseizoen bij eekhoorntjesbrood afgelopen seizoen zeer teleurstellend. Naast een korte opleving eind september/begin oktober, waarin circa veertien dagen lang grote hoeveelheden uit Polen in de Duitse handel binnenkwamen, waren er in totaal aanzienlijk minder paddenstoelen dan in 2018. "Roemenië, één van onze hoofdleveranciers, heeft door de aanhoudende hitte zo goed als helemaal geen eekhoorntjesbrood op de markt gebracht. Naar mijn idee is er op de Balkan sprake van een afnemende trend, want er komt ieder jaar in de herfst minder eekhoorntjesbrood daarvandaan in de handel. Maar ook tijdens het voorjaarsseizoen in mei was er in 2019 sprake van minder eekhoorntjesbrood uit Roemenië", aldus Uwe.

Exotische paddenstoelen: het marktsegment van de toekomst
De derde pijler van het groothandelsbedrijf uit Witten wordt gevormd door exotische paddenstoelen. Dit marktsegment is volgens Uwe de afgelopen jaren extreem gegroeid (met 10-20 procent ) – of het nu gaat om beukenzwammen, shiitakes of kruisdisteloesterzwammen. Vooral de kruisdisteloesterzwam heeft onder andere vanwege de veelzijdigheid en goede houdbaarheid snel aan populariteit gewonnen in de handel, ook bij de bekende ketens. "Een deel van ons assortiment aan exotische paddenstoelen nemen we van Duitse telers af, maar een aanzienlijk deel komt ook uit het buitenland.“



Populariteit van vleesvervangers & convenience-trend zijn goed voor de paddenstoelenbranche
Ondanks de uitdagingen van de moderne handel gelooft Uwe in het toekomstige marktpotentieel voor de paddenstoelen. De branche moet zich echter aanpassen aan de huidige behoeftes van de klanten. "De consumenten proberen zich steeds gezonder te voeden en zijn allemaal op zoek naar goede vervangers voor vlees. Dat is bevorderlijk voor de paddenstoelenconsumptie. Daarnaast zien we een continu stijgende vraag naar paddenstoelenmixen, in allerlei variaties. Wij bieden verschillende samenstellingen aan, afhankelijk van de wensen van de klant. Het populairst is nog steeds de standaardvariant met champignons, oesterzwammen en shiitakes, meestal in eenheden van één kilo. Deze service wordt vooral goed ontvangen in de gastronomie en in de cash & carry sector.“



Voor meer informatie:
Pilzgroßhandel Uwe Buschhaus
Ruhrstrasse 92a, D - 58452 Witten
Tel.: +49(0)2302 62318
Mobiel: +49(0)172 2805129
Web: www.speisepilze.eu  
E-mail: info@speisepilze.eu  

Pilzzucht Mandarin GmbH
Stefanie Wisniewski 
Mobiel: +49 172 261 8409                    
Fax:       +49 2225 123 63                         
E-mail:     info@speisepilze.eu         
Website: www.speisepilze.eu    

Publicatiedatum: