Latijns-Amerikaanse bananentelers niet blij met EU-verlaging van MRL's

Het unilaterale besluit van de Europese Unie om de maximale residulimieten (MRL's) toegestaan bij de teelt en export van fruit te verlagen, is niet in goede aarde gevallen bij de Latijns-Amerikaanse bananentelers en -exporteurs. Tijdens een vergadering op 18 december jl. in San José, Costa Rica, kwamen vertegenwoordigers van de verenigingen van beide sectoren uit Ecuador, Costa Rica, Colombia, Belize en Panama bijeen om een document te ondertekenen dat aan de regeringen van de desbetreffende landen zal worden overhandigd. In het document uiten ze hun bezorgdheid omtrent de nieuwe EU-maatregel en vragen ze hun regeringen alles in het werk te stellen om dit besluit terug te draaien.

Het document werd ondertekend door vertegenwoordigers van de Vereniging van Onafhankelijke Bananentelers van Guatemala (APIB), de Vereniging van Bananenexporteurs van Ecuador (AEBE), de Vereniging van Afzet en Export van Bananen van Ecuador (Acorbanec), de Telersvereniging van Colombia (Augura), de Bananenvennootschap van Costa Rica (Corbana), de Nationale Kamer van Bananentelers van Costa Rica (Canaba), de Vereniging van Onafhankelijke Bananentelers van Costa Rica (Aproban), Banapiña van Panama, de Nationale Kamer van Telers en Exporteurs van Meloen en Watermeloen van Costa Rica (Canapems) en de Vereniging van Bananentelers van Belize (BGA).

Richard Salazar, directeur van Acorbanec, zei dat de EU-beslissing niet overeenstemt met de richtlijnen opgenomen in de Codex Alimentarius en de Overeenkomst inzake Sanitaire en Fytosanitaire Maatregelen (SPS) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Volgens de bananentelers in de regio zou de EU-maatregel de Latijns-Amerikaanse export naar Europa in gevaar brengen.

In 2018 werden 15,3 mln ton bananen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied afgezet, goed voor 80% van de mondiale omzet.

Bron: elcomercio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven