Jaarcijfers 2018/2019 met hoogste uitkering aardappelgeld ooit

Recordomzet Agrico dankzij hoge aardappelprijs

Afgelopen dinsdag hield Agrico haar jaarlijkse centrale ledenvergadering waarin onder andere de jaarcijfers 2018/2019 werden besproken. Dankzij de hoge aardappelprijs beleefde de coöperatie een recordomzet en keerde ze het meeste aardappelgeld ooit uit. 


Algemeen directeur Jan van Hoogen

Boekjaar 2018/2019 was een extreem jaar. Extreme droogte en hitte zorgden voor een beperkte aardappeloogst in Europa. De aardappelprijzen waren hierdoor goed en Agrico kon bijna alle geproduceerde pootaardappelen ook als zodanig verkopen. De markt voor consumptieaardappelen was ook zeer prijshoudend. Hierdoor kon veel aardappelgeld (+20% t.o.v. vorig jaar) aan de leden van Agrico en aan contracttelers in o.a. Frankrijk, Schotland en Polen worden uitbetaald. De recordomzet in pootaardappelen was 248 miljoen euro (+10%). De omzet in consumptieaardappelen steeg door de hoge prijzen met maar liefst 49% tot 64 miljoen euro. 25% van de omzet werd door de dochterondernemingen in binnen- en buitenland gerealiseerd.

Mede door de resultaten van het in het boekjaar 2018/2019 geopende Agrico Quality Center werden de klachten gehalveerd. Kwaliteit van het afgeleverde product blijft voor Agrico en haar aangesloten leden topprioriteit, aldus de coöperatie. Ook in boekjaar 2018/2019 heeft Agrico de gerealiseerde uitbetalingscapaciteit vrijwel volledig aan haar leden uitgekeerd. De omvang van het vermogen is gekoppeld aan financiële kengetallen met continuïteit en financiële gezondheid als uitgangspunt. De versterking van het vermogen bleef dan ook beperkt.


Voorzitter Adrie Vermeulen

Agrico 2030
Naast de jaarcijfers zijn de leden geïnformeerd over de gang van zaken binnen de organisatie en de implementatie van de nieuwe strategie Agrico 2030. In deze nieuwe strategie heeft Agrico zichzelf toekomstdoelen gesteld die gebaseerd zijn op de groeikansen in de markt. Om alle plannen te kunnen realiseren, vond er een groei in functies en het aantal medewerkers binnen de organisatie plaats.


Jacques van Outryve

Na afloop van de formele vergadering hield Europees landbouwjournalist Jacques van Outryve een lezing met als titel: ‘Zal Europa de wereld voeden of andersom?’ Hierin haakte Van Outryve in op alle ontwikkelingen die gaande zijn en nog gaan komen in de landbouwsector.

Het jaarverslag van Agrico kan integraal worden gelezen op: www.agrico.nl/over-agrico/financieel 

Voor meer informatie:
Linda de Jong-Hoeksma
Adviseur Coöperatie en Communicatie
Agrico
Tel: +31 (0)527 639980
E: l.de.jong@agrico.nl
W: www.agrico.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.