Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldmarkt vers fruit groeit gestaag

De totale wereldhandel in fruit is de afgelopen tien jaar met ongeveer 40% gegroeid van 45 miljoen ton naar 63 miljoen ton. Die groei heeft gelijkmatig plaats gevonden. De groei van de export houdt redelijk gelijke tred met de groei van de wereldwijde fruitproductie. De
wereldwijde fruitproductie op z’n beurt groeit wel wat sneller dan de wereldbevolking. Per wereldbewoner is er tegenwoordig per jaar gemiddeld meer dan 120 kilo fruit beschikbaar.



Belang EU steeds kleiner
Het aandeel van de export van EU landen in de wereldwijde fruithandel neemt langzaam maar gestaag af. De handel van de EU landen neemt weliswaar nog steeds toe maar zowel de export als de import groeit in de rest van de wereld aanzienlijk sneller.



Meeste groei in Azië
De groei van de wereldhandel in vers fruit is het grootst in Azië. De export en de import van vers fruit excl. bananen van landen in Zuidoost-Azië is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Een andere regio met een meer dan gemiddelde groei van de export van vers fruit is Westelijk Azië. Ook vanuit deze landen verdubbelde de export en de import in tien jaar tijd. De export vanuit Afrikaanse landen groeide iets sterker dan gemiddeld. De export van vers fruit excl. bananen vanuit Latijns Amerikaanse landen groeide wel maar minder dan gemiddeld. De prestaties wat de export betreft van EU landen is maar matig. Er was groei maar die was vergeleken met de rest van de wereld bescheiden. Wat de import van vers fruit excl. bananen betreft is er zoals gezegd forse groei te zien bij Aziatische landen, zowel zuidoost als westelijk. Ook de import in Noord Amerika en de Golfstaten groeide meer dan gemiddeld. De import in Europese landen groeide wel maar aanzienlijk minder dan in de rest van de wereld.



60% van wereldhandel blijft in eigen regio
Van de totale wereldhandel in vers fruit excl. bananen blijft 60% binnen de eigen regio. In de EU is het aandeel van de intra handel zelfs 85%. In zuidoost Azië is dat ook zo. De export van vers fruit excl. bananen van Latijns Amerikaanse landen is juist voor 85% gericht op
landen buiten de eigen regio. Voor een kleine 30% gaat het om Noord Amerika, meer dan een derde gaat richting de EU en 12% gaat naar landen in zuidoost Azië. De export van vers fruit excl. bananen vanuit Afrikaanse landen is voor het overgrote deel (90%) gericht op landen buiten dat continent. Een kleine 40% van de Afrikaanse export is gericht op de EU, 18% gaat naar Zuidoost Azië en 15% naar de golfstaten. De fruitexport vanuit Oceanië (vnl. Nieuw Zeeland) is nu vooral gericht op zuidoost Azië op afstand gevolg door Noord Amerika en dan pas de EU.



Bananen maken een derde van totaal uit
Omdat bananen zo’n groot deel van de fruithandel betreft, nl. 30%, is in dit artikel dit product apart onder de loep genomen. De (netto-)export van bananen groeide in tien jaar tijd vrijwel net zo snel als die van het overige verse fruit. Bij de grote landen laat vooral de bananen export vanuit Guatemala een forse groei zien. Bij de import van bananen hebben vooral de grote netto-importlanden, de Verenigde Staten, Rusland en China, een forse groei laten zien. De Duitse import is eigenlijk al meer dan tien jaar redelijk constant. Dat geldt ook voor doorvoerland België. Nederland is sterk in opkomst als importeur en re-exporteur van bananen.


Export van andere grote producten groeide veel minder snel
Bananen als grootste product deed het dus goed de afgelopen jaren. Dat kan niet gezegd worden van de andere vier grote fruitproducten. De wereldhandel in appelen, sinaasappelen, mandarijnen en druiven deed het in verhouding niet goed. Dat geldt vooral voor appelen. De wereldhandel schommelt maar groeit al jaren niet meer. Van een aantal oude vertrouwde fruitproducten als ananas, peren, meloenen en kiwi’s bleef de groei van de wereldexport ook duidelijk achter. De export van grapefruits liep zelfs terug. Grote groeiers in het wereldwijde fruitassortiment zijn watermeloenen, diverse exoten, mango’s maar vooral avocado’s. Tien jaar terug werd er wereldwijd nog maar 700.000 ton verhandeld In 2018 was dat al 2,2 miljoen ton.



Mexico, Turkije, Vietnam, Thailand en Peru de grote winnaars maar ook Spanje deed het behoorlijk
Landen die vooral hebben geprofiteerd van de toenemende vraag naar vers fruit zijn: Mexico (o.a.. avocado’s naar de Verenigde Staten), Vietnam (export naar vooral China), Thailand (exoten naar Vietnam en China), Peru (avocado’s en druiven Nederland en de Verenigde Staten). Andere landen die goed geprofiteerd hebben van de groeiende wereld vraag zijn Turkije (citrus naar Rusland en Irak) en Marokko (mandarijnen en watermeloenen naar Rusland en de EU). Absoluut gezien heeft Turkije in de afgelopen tien jaar de grootste export groei laten zien, nl. plus 1,8 miljoen ton.

Een aantal traditionele exportlanden heeft flink aan belang ingeboet. Daartoe behoort ook Nederland. In tien jaar tijd is de export (incl. wederuitvoer) weliswaar met een kleine 10% gestegen maar dat is
aanzienlijk minder dan gemiddeld. Wel is in 2018 zowel de Nederlandse import als de export duidelijk groter geweest dan in 2017. ’s Werelds belangrijkste fruitexporteur (excl. bananen) Spanje deed het met een exportgroei in tien jaar tijd van bijna 30% best aardig. EU-landen als Italië, Frankrijk en België deden het aanzienlijk
minder goed. Op zich is het verklaarbaar dat de EU-landen minder groei lieten zien omdat de al redelijk verzadigde EU markt minder kon groeien dan minder ontgonnen markten in vooral Azië. Ook een aantal traditionele Zuid-Amerikaanse fruit exportlanden, Chili, Argentinië en Brazilië konden niet profiteren. Zuid-Afrika kon goed stand houden: de export groeide in eenzelfde tempo als de wereldmarkt.



Verenigde Staten opvallende groeimarkt
Met afstand ‘s werelds belangrijkste importland van vers fruit excl. bananen is de Verenigde Staten. Opvallend is dat de import een grote groei heeft laten zien. In tien jaar tijd 3,2 miljoen ton (77%) meer.
Vooral Mexico (o.a. avocado’s) heeft hiervan geprofiteerd. Andere groeimarkten zijn: China/Hongkong, Irak, Saoedi Arabië en India.
De import in grote EU-landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk groeide wel maar minder dan gemiddeld. De grote afzetmarkt in Rusland groeide tot de boycot in augustus 2014 sterk
om daarna nog sterker in te krimpen.

Bekijk hier het hele factsheet. 

Bron: Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com   
fruitvegfacts@gmail.com     

Publicatiedatum: