Ondanks rustige Kerstverkoop kijken importeurs Brussel terug op een mooi jaarTholen - De Kerstverkoop bij de importeurs van het Europees invoercentrum in Brussel is niet meer zoals die jaren geleden is geweest. Afgelopen woensdag was het opvallend rustig in het centrum. "Misschien dat het dit weekend drukker wordt, maar daar ben ik niet heel zeker van. Tijdens de feestdagen wordt er niet meer zo gekookt als vroeger", merkt een handelaar op. "De jongere generatie eet buiten de deur of pakt het vliegtuig en gaat er een paar dagen tussenuit." 

"Mooie toekomst Spaanse mango's"  
Ondanks de rustige woensdagmorgen zijn de handelaren van W. Jonckheere positief gestemd. "We hebben een goed jaar achter de rug. We hebben een mooi zomerfruitseizoen gehad, maar ook exoten hebben het erg goed gedaan", vertelt Cédric Geens. "We hebben dit jaar erg veel Spaanse mango's verkocht, maar ook op dit moment zijn er nog veel verschillende variëteiten beschikbaar. De kwaliteit is top en vergeleken met de vliegtuigmango kunnen we de Spaanse voor een veel lagere prijs aanbieden. Ik geloof in een goede toekomst voor de Spaanse mango." 


Cédric Geens en Stefan Adriani van W. Jonckheere

"Ook avocado's zijn dit jaar weer ongekend populair geweest. Ondanks de hoge prijzen van de afgelopen maanden was de vraag erg goed. Momenteel is de markt weer aan het normaliseren en liggen de prijzen op een normaler niveau", aldus Cédric. "Tevens hebben we ook weer Florida grapefruit in het assortiment. Vanwege de lage aanvoer zijn de prijzen skyhigh, maar de vraag is goed. Het is een mooi product met een hele goede kwaliteit." 

"Ook pomelo's winnen elk jaar aan populariteit. Niet enkel bij Aziatische klanten maar eigenlijk bij een heel gevarieerd publiek", aldus Geens. 

Franse kiwi's 
"Het is weer de tijd voor exoten. Exotisch fruit waaronder passiefruit en lychees verkopen goed op dit moment. Daarnaast kende het Franse kiwiseizoen ook een goede start. Er is dit jaar echter iets minder volume geplukt, maar de kwaliteit is goed. Vanwege het lage volume ligt de prijs net als vorig jaar op een vrij hoog niveau. Toch heeft de hoge prijs weinig invloed op de concurrentiepositie van het fruit. Er zijn momenteel enkel Italiaanse en Griekse kiwi's op de markt en kwalitatief gezien zijn die een stuk minder dan de Franse kiwi's", vertelt Jan Vermeiren van Exofi Fresh Market


Jan Vermeiren voor de Franse kiwi's 

"Als gevolg van de overstromingen in Kenia en in Spanje zijn er wat problemen geweest met de aanvoer van peulen. Er is op het moment wel aanvoer, maar een deel van de productie is verloren gegaan", aldus Jan. "Omdat we met zoveel verschillende producten uit zoveel verschillende landen werken, is er altijd wel iets aan de hand. Is het geen storm dan is het wel droogte of een staking. Dat maakt het werk afwisselend en spannend." 


"Vliegtuigmango's van het eigen merk van Exofi Fresh Market

Top citrusseizoen
"We hebben dit jaar een top Spaans citrusseizoen. Er zijn dit jaar wat minder volumes op de markt, maar wij hebben voldoende aanvoer", vertelt William Willems van Central Fruit. "We hebben zulke goede relaties met onze leveranciers dat we altijd verzekerd zijn van goede kwaliteit en de benodigde volumes. Met dit seizoen kunnen we 2019 mooi afsluiten en hopelijk het nieuwe jaar goed starten." 


Dadelassortiment van Lorre

"Dadels geen traditionele Kerstproducten" 
Volgens Laurent La Morella van Lorre zijn dadels geen traditionele Kerstproducten. "Dadels worden veel gegeten als de temperaturen naar beneden gaan, maar momenteel zijn de temperaturen te hoog voor de tijd van het jaar. Israël is nu in productie en we mogen tevreden zijn over de kwaliteit. Naast de populaire Medjoul-dadel zie ik de vraag naar de goedkopere dadels uit Algerije elk jaar toenemen." 

"De kerstperiode is niet meer zoals die ooit is geweest. Het is gewoon een stuk rustiger in de verkoop", vertellen ze bij Superfruit. "Tijdens de feestdagen loopt de verkoop van importappelen terug, maar na de jaarwisseling verwachten we dat de verkoop weer aantrekt. Ook kiwi's zijn geen traditionele Kerstproducten. De verkoop zal ook na de jaarwisseling weer aantrekken." 

Voor meer informatie:
W. Jockheere
+32(0)22 42 61 03
cgeens@wjonckheere.be

Exofi Fresh Market
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be  
www.exofi.be    

Central Fruit
+32(0)2242 62 00
william@centralfruit.be   
www.centralfruit.be   

Lorre nv
info@lorrenv.com 
www.bingonuts.be     

Superfruit
+32(0)51 24 76 00
info@superfruit.be 
www.superfruit.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.