Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 1-15 november

AC Hartman failliet, Jumbo naar België en minder Spaans citrus

De eerste weken van november worden gedomineerd door het nieuws dat AC Hartman failliet is, als dat maar goed afloopt... Daarnaast zagen we oplopende tekorten van avocado's op de markt en werd het duidelijk dat het volume van Spaans citrus drastisch was gedaald ten opzichte van vorig jaar de kwaliteit is wel beter. Daarnaast dreigen er kleinere volumes druiven te ontstaan op de Europese markt en laat de aanvoer nog even op zich wachten. Daarnaast stopten Spaanse telers met het oogsten van paprika's en aubergines door de ongunstige prijzen op de markt.

Op 1 november werd het faillissement voor AC Hartman aangevraagd door grootaandeelhouder The Fruit Farm Group (TFFG). Medio 2017 nam TFFG de Friese biologische teler over en waren er grootse plannen en verwachtingen. Nog geen half jaar later bleek de werkelijkheid anders en kwamen er problemen naar boven die uiteindelijk hebben geleid tot deze beslissing.

In de nasleep van het faillissement wordt al snel duidelijk dat er diverse partijen geïnteresseerd zijn in een overname van het bedrijf dat een serieuze omvang heeft op de markt. TFFG blijft ondertussen vaag over de 'laatste druppel' die tot het faillissement hebben geleid. Het bedrijf blijft wel doordraaien om lege schappen bij de grote retailers in Nederland te voorkomen. In de namiddag van 13 november wordt bekend dat de Best Fresh Group die de activa van het bedrijf overneemt waarmee een doorstart is gerealiseerd.

Het CBS verwacht voor 2019 een flink hogere aardappelen- en uienopbrengst. Volgens de voorlopige oogstramingen akkerbouw wordt er in 2019 voor 1,5 miljoen ton aan zaaiuien geoogst. Dat is 65 procent meer dan de 0,9 miljoen ton die in 2018 van het land werd gehaald en ongeveer gelijk aan de bruto-opbrengst in 2017. De bruto-opbrengst consumptieaardappelen stijgt in 2019 ten opzichte van een jaar eerder naar verwachting met 24 procent naar 3,9 miljoen ton. Vergeleken met twee jaar eerder wordt er dit jaar 0,1 miljoen ton minder geproduceerd.  

In de logistiek breidt Gebr. Opstal zijn diensten uit in Frankrijk en gaat het een directe lijn verzorgen tussen Nederland en de groothandelsmarkt in Lyon-Corbas.


Een paar dagen later volgt ook de aankondiging van Freight Line Europe dat ze haar dienst gaat uitbreiden met een directe lijn op Lyon-Corbas.

Op 4 november werd Joachim Nieuwhoff benoemd tot de nieuwe directeur sourching bij The Greenery. Joachim volgt daarmee Hanne Goedel op die de rol ad interim heeft vervuld. Joachim (46) heeft de laatste 11 jaar gewerkt bij C.I.V. Superunie in de rol van Procurement Manager Vers/AGF. 

Positief nieuws voor Greenyard. De beurskoers verdubbelde deze week voor het bedrijf. Reden voor de opleving was de verhoging van de winstverwachting. Daarmee lijkt het tij voor Greenyard te keren.

De Quote-500 werd ook weer gepubliceerd met voor de AGF een paar opvallende wissels. Cor en Dirk van der Kaaij van Redstar vallen uit de Quote omdat hun vermogen als 'onbekend' in de boeken staat. Jack Aartsen van Aartsen en Jan van den Heuvel van Hillfresh hebben stuivertje gewisseld.

Een feestelijke opening van het eerste Belgische filiaal

Op 6 november opende Jumbo zijn eerste winkel in België. Pelt kreeg de Primeur maar in de komende tijd wil Jumbo naar ruim honderd filialen gaan in België. De laagste prijsgarantie heeft Jumbo geschrapt bij de Belgische buren om een prijzenoorlog met Colruyt voorlopig te mijden.

Per 1 januari 2020 zal Europe Retail Packing het verpakkingsbedrijf Van der Linden uit Poeldijk overnemen. "Europe Retail Packing en Van der Linden voeren grotendeels dezelfde werkzaamheden uit en daarom bundelen we onze krachten", aldus beide bedrijven. "Zo zullen we gezamenlijk een stuk schaalvergroting realiseren, zodat we onze klanten nog beter kunnen bedienen."

Op 6 november vierde Milestone Fresh ook haar vijftienjarige jubileum. Het bedrijf begon met een klein kantoortje in Rotterdam en Schiphol. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming met meer dan 50 werknemers, enkel in Nederland. Naast de locaties in Rotterdam en Schiphol heeft de expediteur kantoren in Costa Rica, Honduras, Guatemala en Thailand. 

De Disselkoen-groep kwam op zaterdag 9 november samen bij De Tuinderij in De Lier voor een reünie. Veel mensen uit de AGF- en bloemenhandel hadden hun leerschool bij het Westlandse bedrijf, dat destijds hoorde bij de grootste Nederlandse bedrijven.

Aardappelgroothandelsbedrijven APF Holland en Eriva hebben bekendgemaakt dat ze hun krachten bundelen met ingang van oogstjaar 2020 in de nieuwe vennootschap APF•Eriva. Door samen te werken, willen de bedrijven hun slagkracht vergroten en hun relaties beter bedienen met een breder palet aan mogelijkheden.

Op 11 november kregen we het overlijdensbericht van Dre Remmerswaal die geheel onverwachts op 61-jarige leeftijd kwam te overlijden. Dre was werkzaam bij Eosta en daarvoor bij DIFO Goes, Bud Holland, Leo Pels, H.M. de Jong.

Op 11 november meldt de NFO ook dat op 25 oktober Nico Vernooij is overleden op 92-jarige leeftijd. Hij was een gedreven fruitteler en fruitpachter. Wethouder bij de gemeente Wijk bij Duurstede en hij had een belangrijke inbreng bij Fruitmasters.

Peter van Etten vierde zijn 25-jarige jubileum bij De Jong verpakkingen. Peter was de eerste collega van Henk de Jong. In de tijd van het tuinbouwbedrijf van Henk werkte Peter al bij het bedrijf. Daarom werd hij in het zonnetje gezet door zijn werkgever.

In november kreeg de aanvoer van Spaans AGF te maken met blokkades van Catalanen bij de grensovergang van La Junquera tussen Spanje en Frankrijk. Door de blokkades moesten veel vrachtwagens omrijden via de grensovergang bij Irun in het Baskenland, dat zorgde voor de nodige vertragingen.

Aan het milieu is deze keer ook weer gedacht. Redstar bespaart met nieuwe verpakkingen ongeveer 28% plastic. De Sweet Sensation peren van de Greenery worden in een kartonnen verpakking verkocht. Daarnaast installeerde zowel Bud-Holland als groentensnijbedrijf Kees van den Oord in zonnepanelen.