Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense aardappelhandelaar draait verlies droge zomer vorig jaar

Het Deense Thorsens Chipskartofler, gevestigd in Sunds in Midden-Jutland, levert aardappelen aan de Europese chipsindustrie, maar heeft een slecht 2018/19 achter de rug.

De extreem droge zomer in 2018 betekende dat de aardappelmarkt kromp, waardoor Thorsens Chipskartofler een verlies draaide van zo’n 5,9 miljoen Deense kronen (zo’n € 790.000). Het jaar ervoor draaide het bedrijf nog een recordomzet met een winst van 10,2 miljoen kronen (€ 1,4 miljoen) en ook de jaren daarvoor was de omzet meerdere miljoenen in de plus.

Het management in een rapport: “We verwachtten al een grote daling in de inkomsten, maar dat werd verergerd door de grootste droogte in 100 jaar.” De droogte betekende dat de aardappeltelers, die A-aandeelhouders zijn in het bedrijf, 30 procent minder aardappelen konden leveren. Thorsens Chipskartofler moest daardoor grote hoeveelheden op de vrije markt kopen om de noodzakelijke leveringen aan hun vaste klanten te kunnen garanderen.

Het management: “Daar komt bij dat we, vanwege grote tekorten in de machines, een grote uitgave moesten doen voor de nieuwe fabriek, die in 2018 in gebruik werd genomen. Bovendien draaiden we een nog groter verlies bij het opstarten van een nieuwe markt met biologische schil- en frietaardappelen.”

Thorsens Chipskartofler heeft 16 medewerkers, waarvan twee in een Duitse dochteronderneming. Het grootste deel van het bedrijf is eigendom van het Duitse Raiffeisen-Warengenossenchaft Niedersachsen Mitte en het Deense Danespo. Een aantal aardappeltelers hebben kleinere eigendomsaandelen in het bedrijf.

Thorsens Chipskartofler heeft zelf geen teelt of productie, maar is een van de grootste distributeurs van aardappelen van Scandinavië. Het bedrijf heeft ruimte voor een opslag van zo’n 28.800 ton aardappelen en verwerkt jaarlijks ongeveer 135.000 ton aardappelen. Een groot deel wordt geëxporteerd naar Noorwegen, Duitsland, Zweden, Finland, Italië en de Baltische Staten.

Bron: food-supply.dk

Publicatiedatum: