Supermarkten nemen juist toe

Aantal groentenwinkels in 10 jaar tijd afgenomen

Sinds 2010 is het aantal fysieke winkels met ruim 11% afgenomen naar 86.000. Het aantal supermarkten nam in deze periode echter toe. Het aantal voedingsspeciaalzaken is min of meer gelijk aan dat in 2010, maar het aantal groentenwinkels is afgenomen, zo meldt het CBS.

Minder groentenwinkels
Het aantal speciaalzaken in voedingsmiddelen was in 2019 ongeveer gelijk aan 2010, maar er waren verschuivingen in soorten winkels. Zo zijn er minder groentenwinkels, slagers, poeliers en slijterijen. Winkels met specialiteiten als vis, kaas, natuurvoeding en buitenlandse voeding kwamen er juist bij in deze periode. Daarnaast verdubbelde het aantal winkels met andere specialiteiten.

Het aantal supermarkten is toegenomen in de periode 2010–2019. De gemiddelde afstand over de weg van het woonadres naar de dichtstbijzijnde grote supermarkt was 900 meter in 2018, even ver als in 2010. Het aantal grote supermarkten binnen 5 kilometer van huis nam toe van 19 naar 22. Ook de gemiddelde afstand tot overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen, de speciaalzaken, veranderde met 800 meter niet. Wel was het gemiddeld aantal winkels binnen 5 kilometer van het woonadres in 2018 met 110 iets lager dan de 114 in 2010.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.