Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

58,3 miljoen aan boetes appelmoeskartel, maar vrijstelling voor 'melder' Coroos

De Franse mededingingsautoriteit heeft in totaal 58,3 miljoen euro aan boetes aan zeven voedingsbedrijven opgelegd voor concurrentievervalsende afspraken bij de verkoop van appelmoes. De bedrijven maakten in het geheim prijsafspraken en verdeelden onderling de Franse markt. Het Nederlands bedrijf Coroos was betrokken bij het kartel en onthulde als eerste het kartel aan de Franse autoriteit. Hiervoor krijgt de onderneming een algehele vrijstelling van de boete, zo bericht de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Geheim overleg
Het kartel bestond van 2010 tot 2014. De bedrijven leverden appelmoes voor huismerken van verschillende supermarktketens en aan horeca en cateringbedrijven in Frankrijk. Gezamenlijk hadden de bedrijven meer dan 90% van de markt in handen. De bedrijven maakten geheime afspraken over de prijs en verdeelden marktvolumes en klanten onder elkaar. Daarnaast maakten ze gezamenlijk een verhaal voor hun afnemers waarom hun prijzen moesten stijgen. De bijeenkomsten van de deelnemers aan het kartel vonden niet plaats in de kantoren van de bedrijven, maar in verschillende hotels en restaurants in Frankrijk. De deelnemers hadden aparte mobiele telefoons voor het voeren van hun geheime onderlinge overleg.

Het maken van prijsafspraken en het verdelen van markten onder concurrenten is verboden in heel Europa en ook in de meeste landen daarbuiten. In de meeste landen krijgt de eerste deelnemer die een kartel onthult aan de autoriteiten een vrijstelling van de boete. Deze Franse zaak toont volgens de ACM aan dat de clementieregeling werkt in de strijd tegen kartels en dat er goed wordt samengewerkt tussen de verschillende Europese toezichthouders. De ACM heeft geholpen bij het onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit tijdens het bedrijfsbezoek bij het Nederlandse bedrijf.

Bron: ACM

Publicatiedatum: