Overzicht wereldmarkt avocado

Na de hoge prijzen op de Europese markt lijkt de balans tussen vraag en aanbod zich weer te herstellen. De hoge prijzen eerder in het seizoen waren te wijten aan tekorten. Nu er ruimere aanvoer is en de vraag wat rustiger is dan normaal, zijn de prijzen weer stabiel. Er zijn meer herkomsten aanwezig op de markt zoals uit Israël, Spanje, Colombia, Marokko en de Dominicaanse Republiek en ook meer rassen.

In de VS domineert Mexico nog altijd de markt rond deze tijd van het jaar al groeit het marktaandeel van andere landen als de Dominicaanse Republiek en Colombia die hun arealen uitbreiden. In China stijgt de populariteit verder en is er naast de aanvoer van Chileense avocado’s ook de eerste import uit Nieuw-Zeeland.

Nederland: Rustige avocadoverkoop richting Kerst
Dat avocado's als het groene goud kunnen worden beschouwd bij de Kerstdagen, is dit jaar volgens Hollandse importeurs niet aan de orde. Volgens hen loopt de verkoop van de meeste maten op dit moment zelfs rustig, deels te wijten aan een ruime aanvoer. De verwachting is wel dat de markt weer wat schoner zal zijn in het nieuwe jaar.             

België: Marktsituatie herstelt zich
Na een periode van weinig aanvoer en extreem hoge prijzen op de avocadomarkt, is de aanvoer weer toegenomen en de prijzen weer wat gezakt. Volgens een Belgische handelaar zijn de prijzen weer op een normaal niveau gekomen. Avocado’s zijn in een paar jaar ontzettend populair geworden in België, maar door de hoge prijzen van de afgelopen maanden vonden sommige consumenten de avocado’s te duur. Vanwege de hoge prijzen voor Hass-avocado’s liepen ook de prijzen voor greenskins op en steeg de verkoop. 

Duitsland: Markt in rustiger vaarwater beland
Op de Duitse avocadomarkt is de Hass-avocado nog altijd alomtegenwoordig: Momenteel wordt deze variëteit met name uit Chili, Mexico, Zuid-Afrika en Peru geïmporteerd. Daarnaast duiken her en der ook andere rassen en herkomsten op, waaronder de Carla uit de Dominicaanse Republiek. Dit ras kenmerkt zich door zijn dikke maten (meer dan 1 kg vruchtgewicht) en wordt voor 2 euro/st. in de groothandel aangeboden.

Tot een maand geleden kampte de avocadomarkt met aanzienlijke tekorten en waren de prijzen voor zowel ready-to-eat als ook groene avocado’s tot wel twee keer zo hoog als normaal. Inmiddels is de handel weer in rustiger vaarwater gekomen en zijn de prijzen gestabiliseerd. 

Frankrijk: Marktsituatie herstelt door aanvoer Spaanse avocado’s
De marktsituatie in Frankrijk was de afgelopen maand in onbalans met hoge prijzen van soms rond de €25,- per colli. Het Spaanse seizoen was nog maar net begonnen en de eerste avocado’s op de markt waren nog niet van goede kwaliteit. Maar op het moment is de markt zich aan het herstellen nu er meer avocado’s uit verschillende productielanden op de markt zijn. De prijzen zijn gezakt naar rond de €10,- per colli. De kwaliteit van de Spaanse avocado’s wordt beter door de vordering in het seizoen. De consumptie in het land blijft wat achter door de sociale manifestaties op het moment.

Italië: Stijgende prijzen in aanloop naar Kerst
Samen met de mango is de avocado in Italië het product dat de grootste groei zag in de laatste jaren. In de laatste twee jaar is de vraag exponentieel gegroeid. Eerst hadden de kopers nog weinig verstand van zaken met betrekking tot avocado’s maar dat is inmiddels veranderd en kiezen ze hun producten met meer zorg. De Pinkerton-variëteit is in opmars evenals de Hass Gold Selection. De meeste avocado’s komen momenteel uit Spanje en Israël. De vraag groeit in aanloop naar de feestdagen en zo ook de prijs voor het product waarmee de prijs rond de €15,- per 4,5-5 kilo kan uitkomen. Veel restaurants vragen naar het product om te verwerken in hun gerechten. Ook in cocktails en fruit gebaseerde gerechten wordt de avocado meer en meer gebruikt.  

Spanje: Druk op de prijzen door groot aanbod
In de laatste week van november begon de oogst van de Spaanse avocado's in Malaga's Axaquía, de belangrijkste regio voor de teelt van avocado's in het land. De opbrengsten zijn hoger dan vorig jaar maar het areaal blijft gelijk. buiten Malaga is er wat uitbreiding van het areaal in andere regio's zoals Cádiz, Huelva en Valencia. Het Spaanse areaal bedraagt nu rond de 15.000 hectare. Voor verdere expansie de komende jaren kijken de Spaanse telers naar buurland Portugal.

De Spaanse avocado's kwamen op een Europese markt met een ruim aanbod uit andere landen zoals Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Israël en Marokko met zeven verschillende variëteiten. Het ruime aanbod en de diversiteit drukt de prijzen op het veld. In het begin lagen de prijzen in Spanje rond de 3-3,50 €/kg maar dat is nu gezakt en men hoopt dat het stabiliseert naar 2 €/kg. De consumptie in Spanje stijgt en sommige supermarkten zagen de afgelopen jaar een vertienvoudiging van hun verkoop in 5 jaar tijd. De groei in consumptie is belangrijk om de grote hoeveelheden aan avocado's te verwerken.

Marokko: Volume stijgt met 150%
Het Marokkaanse areaal van avocado's is ten opzichte van vorig jaar gegroeid met ruim 150%. De kwaliteit is gelijk met het Spaanse product en Marokko vindt meer mogelijkheden om het product te exporteren naar de Europese markt.

Dominicaanse Republiek: Greenskin wordt tropical avocado
Naast de Hass-avocado is er een groot aandeel van Greenskin-avocado’s waarvan het seizoen startte in oktober. Het volume is gelijk aan vorige jaren. Hoewel de vraag naar de Greenskin toeneemt, wil men deze variëteit nog beter in de markt zetten. Grote distributeurs van de Greenskin hebben de variëteit dan ook omgedoopt in de ‘tropical avocado’ om de verkoop te stimuleren. Consumenten reageren daar positief op. Binnenkort wil de Dominicaanse Republiek avocado’s exporteren naar China.

Mexico: Kleinere volumes in Michoacán maar het land blijft de nummer één
Het land behoudt nog altijd zijn koppositie als de nummer-1 in de productie en export van avocado’s. het land teelt avocado’s jaarrond met het laagseizoen in de zomermaanden. De Aventajada oogst in Michoacán is afgenomen in november en de normale winteroogst is gestopt. De volumes waren wat kleiner dan normaal door de regenval. De belangrijkste exportmarkt van de staat is de VS waar de vraag zijn piek bereikt in februari rond de Superbowl. De Jalisco-telers exporteren naar andere werelddelen. Er zijn wat uitdagingen voor de Mexicaanse telers voor de export naar Europa omdat men hier te maken heeft met strikte MRL’s, certificaten en maten.

Colombia: Land wil teelt van avocado’s uitbreiden en marktaandeel vergroten
De avocadoteelt groeit in het Zuid-Amerikaanse land en men besteedt veel energie aan expansie van het areaal en het vergroten van het marktaandeel. Nieuwe exportmarkten worden ook gevonden. Eerst gingen de Colombiaanse avocado’s voornamelijk naar Europa maar sinds kort ook naar Chili, Saudi-Arabië en Japan.

Peru: Lagere volumes door natuurlijke cycli, areaal groeit
Dit jaar was, net als met veel andere producten, een off-year voor de Peruviaanse avocado’s. Die situatie is echter normaal met de natuurlijke cycli en niet alarmerend.  In de laatste jaren is de teelt van avocado’s gegroeid en het seizoen wordt steeds langer in het land. Het seizoen valt in de zomermaanden op het moment dat het laagseizoen is in Mexico. Zo kan Peru de Amerikaanse markt bedienen van avocado’s. Peru wil daarnaast haar aandeel in Europa uitbreiden waar het nu een aandeel heeft van rond de 30%.

Zuid-Afrika: Momenteel teelt voor de binnenlandse markt
Het Zuid-Afrikaanse volume komt momenteel van de regio’s die laat aan de oogst beginnen en zijn alleen bedoeld voor het bevoorraden van de binnenlandse markt. De prijs ligt op het moment rond de 27,97 ZAR/Kg (€ 1,75) en is daarmee ongeveer €0,06 euro lager dan vorige week.

China: groeiende populariteit
Avocado is populairder aan het worden in de Chinese markt. Steeds meer consumenten ontdekken dit fruit, maar toch is er nog steeds meer promotie nodig. Nog veel mensen moeten wennen om het aan hun dieet toe te voegen. Momenteel loopt de verkoop van avocado nu niet zo vlot. De prijs is schommelend, momenteel zijn er veel Chileens avocado’s op de markt en uit Mexico. Dit jaar was het de eerste keer dat avocado’s uit Nieuw Zeeland naar China werden geëxporteerd in groten getale. Vanaf oktober was de eerste lading aangekomen. De prijs voor Nieuw-Zeelandse avocado’s lag gelijk veel hoger dan die van Mexico en Chili, omdat er een hogere kwaliteit werd verwacht en vandaar een hogere prijs werd gevraagd.

Meer supermarkten en fruitwinkels verkopen ready-to-eat avocado’s, omdat deze goed bevallen bij de consumenten. Ook gebruiken meer restaurants avocado in hun gerechten, wat een goed middel is om het verder te promoten onder Chinese consumenten. Naast de import van avocado’s, is China ook hard bezig om zelf avocado’s te verbouwen. In een aantal plekken gaat dit nu goed, zoals Guangxi en Yunnan en er wordt verwacht dat over een paar jaar er ook Chinese avocado’s op de markt kunnen komen. Dit zal een grote impact hebben op de totale avocado markt in China, vooral op de import avocado’s.

Verenigde Staten: Vraag zou moeten toenemen voor Mexicaanse avocado’s
Momenteel is de markt in de VS goed bevoorraad met avocado’s uit Mexico. De maten liggen rond de 48 en 60 met een groeiende percentage aan fruit klasse 2 dat nu 35% van de markt uitmaakt.

Mexico domineert op dit moment de Noord-Amerikaanse markt al is er een kleine aanvoer van Chileense avocado’s. Het begin van het Californische seizoen wordt verwacht over een maand. De verwachtingen zijn beter dan vorig jaar waar er veel problemen waren met het weer. Californië zal waarschijnlijk pas vroeg starten in het seizoen als er problemen ontstaan met de aanvoer van Mexicaanse avocado’s door weersomstandigheden of politiek.

De vraag naar avocado’s is op het moment lager dan normaal. Oktober en november zijn traditioneel de maanden waarin de vraag lager ligt dan in de rest van het jaar en naar de kerstdagen toe begint de vraag weer toe te nemen. Momenteel zijn er daarom bodemprijzen op de markt. Transport kan nog een uitdaging worden met de feestdagen als er weinig vrachtwagens beschikbaar zijn en grenzen gesloten kunnen worden. De voorraden van avocado’s in de VS zijn echter voldoende op het moment.

Australië: Consumptie van avocado’s stijgt
Consumptie en productie nemen toe in Australië. Gemiddeld wordt er nu 3,8 kilo avocado’s per persoon geconsumeerd in het land en is de productie gegroeid tot 85.546 ton in 2018/2019 ten opzichte van 77.032 ton in 2017/2018. Tegen 2025 verwacht Avocado Australia dat het volume is gegroeid tot 115.000 ton. Iets meer dan 3000 ton is bestemd voor de export met de belangrijkste markten in Singapore, Hong Kong en Maleisië.

Nieuw-Zeeland: 3 miljoen kartons bedoeld voor de export.
31.424 ton avocado’s werden geoogst in het seizoen 2018/2019 van 3.795 hectare in het land. Bijna 3 miljoen kartons zijn geëxporteerd volgens de gegevens van de New Zealand Avocado.

Voor volgend jaar: Overzicht wereldmarkt mango’s


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.